Nieuwbouw van een varkensstal in Venray.<br /><em>Foto: Bert Jansen </em> VarkensAchtergrond

Varkens welkom in Venray en Veghel

In de veedichtste gemeente van Nederland, Venray, blijft plaats voor meer varkens. De omvang van de varkensstapel blijft daar jaar na jaar groeien. In de afgelopen 5 jaar groeide de varkensstapel in deze plaats met 88.000 dieren tot 652.000 varkens

In de Limburgse gemeente Venray vormt een varkensstal extra geen bezwaar, laat het bestuur regelmatig weten. Dat verkondigen ze niet alleen, maar maken ze ook waar. In de afgelopen 5 jaar groeide de varkensstapel er met 88.000 dieren tot 652.000 varkens. Nadere interpretatie van de cijfers leert dat de groei in deze jaren geleidelijk doorzette en voor rekening komt van alle diercategorieën. Er komen meer vleesvarkens in Venray, maar ook meer zeugen en gespeende biggen.

‘Nieuwe varkensstal een zegen’

Een varkentje extra is dus geen probleem in de veedichtste gemeente van Nederland. Tegenover Boerderij zei boerenzoon en economie-wethouder van Venray, Jan Loonen, in 2012 het volgende: “Elke nieuwe varkensstal in de gemeente is welkom en een zegen.” De CDA-bestuurder vertelde er wel bij dat ongebreidelde toename van varkens ook niet de bedoeling is in zijn gemeente. Groei dient wel gepaard te gaan met oog voor milieu en dierenwelzijn.

Limburgers soepeler

Samen met gemeente Veghel in Brabant gaat Venray aan kop wat betreft uitbreiding van de varkensstapel. Grote verschil is dat de groei in Veghel volledig tot stand kwam in de periode 2011-2012. Nadien kromp de varkensstapel in deze plaats.

Bedrijfsuitbreiding gaat in de provincie Noord-Brabant sinds 2010 veel lastiger dan in Limburg. Brabant voerde in dat jaar de Verordening ruimte in. Nieuwvestiging is sindsdien onmogelijk en voor bestaande bouwblokken is 1,5 hectare de maximum oppervlakte.

Dat in 2011-2012 het aantal varkens in de Brabantse gemeente met meer dan 100.000 dieren groeide, kon vermoedelijk doordat reeds verleende vergunningen zijn gerealiseerd, zegt Gieljan van Iersel, adviseur bedrijfsontwikkeling bij adviesbureau Agrifirm Exlan. Daar zitten uitbreiders bij en mogelijk een paar verplaatsers, denkt hij.

BZV en landelijke wetgeving extra hindernissen

In 2014 is de Verordening ruimte van de provincie herzien. Toen is de Brabantse Zorgvuldigheidscore Veehouderij (BZV) gekomen. Deze en strengere Brabantse eisen ten opzichte van de landelijke wetgeving op het gebied van geur en fijnstof vormen een extra hindernis voor ontwikkeling van de veehouderij.

Reusel-De Mierden verhaal apart

Verhaal apart is de gemeente Reusel-De Mierden. Daar zijn de voorwaarden zodanig verscherpt dat bedrijfsuitbreiding vrijwel onmogelijk is. Deze gemeente heeft een bouwstop ingesteld voor de veehouderij. Eerder aangescherpte geurnormen maakten bedrijfsontwikkeling al heel moeilijk.

In Reusel-De Mierden bleef de omvang van de varkensstapel afgelopen 5 jaar groeien tot 326.000 varkens. Bij dit aantal blijft het vermoedelijk ook.

Beheer
WP Admin