Varkenshouderij

Achtergrond 2565 x bekeken

Ruimte voor prijsstijging Duitse varkensmarkt

De prijsontwikkeling op de Teleporc-veiling voedt de hoop een prijsverhoging in de Duitse varkensmarkt. De biggenmarkt wacht op verbetering in de varkensmarkt.

Hoewel het aanbod aan slachtrijpe varkens al een aantal weken aan de krappe kant is in de Duitse markt, heeft dit nog niet tot een hogere varkensprijs geleid. Daar zou woensdagmiddag wel eens verandering in kunnen komen. Handelaren verwachten dat de Vereinigungspreis een stapje omhoog kan maken.

Iets vlottere vleeshandel

Het aanbod aan slachtrijpe varkens blijft krap, terwijl de slachterijen de dieren graag opnemen. De vleeshandel loopt ook iets vlotter dan in de voorbije weken. Dat biedt volgens handelaren ruimte om de varkensprijs iets te verhogen. Mocht de Vereinigungspreis inderdaad omhoog gaan, dan is nog maar de vraag of de slachterijen daarin mee willen gaan.

Teleporc-prijs verhoogd naar €1,36

De prijsontwikkeling op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs doet in ieder geval vermoeden dat er ruimte is voor een hogere varkensprijs in Duitsland. Voor het weekend pluste de gemiddelde prijs op de Teleporc al met 2 cent. Dinsdagmiddag volgde een nieuwe verhoging van 1 cent. Daarmee staat de Teleporc-prijs nu op €1,36 per kilo geslacht gewicht. Bovendien werden op de veiling van dinsdag alle aangeboden varkens verkocht. Dat geeft aan dat de slachterijen de varkens graag willen hebben.

Teleporc 8 cent hoger dan noteringen slachterijen

De prijs op de Teleporc-veiling staat nu 8 cent boven de noteringen van de slachterijen. Dit voedt de geruchten dat de varkensprijs in Duitsland een stap omhoog kan zetten. Dat zou een positief geluid zijn richting de varkenshouders, want die kijken al weken uit naar een hogere varkensprijs. De laatste keer dat de noteringen van de slachterijen een plus lieten zien was in week 10, begin maart. Daarna zakte de prijs in twee weken tijd naar het huidige niveau van €1,28 per kilo.

Nederlandse prijzen blijven stabiel

Omdat woensdag Koningsdag wordt gevierd, maakten de Nederlandse slachterijen Compaxo en Van Rooi hun varkensprijs dinsdagmiddag al bekend. Zoals verwacht bleven deze prijzen staan op dezelfde niveaus als vorige week. Compaxo hanteert nog steeds €1,25 per kilo en Van Rooi houdt nog vast aan €1,24 per kilo. Eerder bleven ook de DCA Beursprijs en de varkensprijs van Vion gelijk.

Ook in de Europese varkensprijzenvergelijking van varkenshouderijorganisatie ISN zijn voornamelijk stabiele noteringen te zien. Alleen in Frankrijk, Spanje en Groot-Brittanië is een lichte stijging van de varkensprijs te zien. De varkensprijzen in Duitsland en Nederland blijven stabiel staan op respectievelijk €1,226 en €1,158 per kilo.

Biggenmarkt houdt stand

Met een schuin oog richting de varkensprijzen in Duitsland, blijft de biggenmarkt nog altijd overeind. Hoewel er genoeg biggen beschikbaar zijn voor de binnenlandse markt en de vraag niet denderend is, blijven de biggenprijzen staan.

Net als in de voorbije weken wil het niet vlotten met de export. Handelaren melden dat er niet of nauwelijks biggen worden afgezet in Zuid- en Oost-Europa. Door de lagere varkensprijzen in de regio's hebben ook daar varkenshouders weinig vertrouwen in het rendement. Ze stellen het opleggen van jonge dieren liever uit.

Voor de DCA BestPigletPrice betekent een stabiele notering dat de prijs nog altijd op €39,50 per big staat. In de Duitse markt komt de Nord-Westprijs voor biggen van 25 kilo niet van zijn plek. De notering blijft stabiel op €43 per big. Varkenshouderijorganisatie ISN verwacht dat deze prijs ook deze week onveranderd blijft.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links: 
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.