Varkenshouderij

Achtergrond 2182 x bekeken

Geen vaart in Duitse varkensmarkt

De Duitse varkensprijzen staan muurvast op €1,28 per kilo. De verwachting is dat de prijzen ook deze week stabiel blijven. In de biggenmarkt blijven de prijs onder druk staan.

De varkensmarkt kan nog niet omhoog kijken. Zowel in Duitsland als Nederland is sprake van een stabiele markt. Het aanbod aan slachtrijpe vleesvarkens is niet eens heel erg groot, maar door een moeizame vleeshandel staan de varkensprijzen enigszins onder druk. Een hogere prijs zit er voorlopig niet in.

Duitse markt

In Duitsland is het aanbod aan slachtrijpe varkens wel wat minder groot dan in Nederland. De Duitse slachthuizen nemen de dieren op, maar ook bij onze oosterburen wil de vleeshandel maar niet vlotten. Het krappe aanbod en de moeizame handel in varkensvlees zorgen voor een stabiele markt die geen kant op kan.

Toch zit er verschil tussen de Nederlandse en de Duitse markt. Het aanbod in Nederland is ruim voldoende. Slachterijen hebben de haken vol hangen, mede door het wegvallen van Hilckmann een paar weken terug. Daartegenover staat de afzet van het vlees uiterst moeizaam verloopt. Zeker binnen de Europese Unie is het moeilijk om varkensvlees aan de man te brengen. De export naar Azië loopt wel vlot door, maar dit zorgt niet voor het nodige herstel van de varkensprijzen.

Teleporc daalt

Integendeel zelfs. Voor het weekend ging de DCA Beursprijs met een 1 cent naar beneden. Die notering staat nu op €1,22 per kilo. De daling van de DCA Beursprijs kwam onverwacht, omdat de Duitse varkensprijzen wel stabiel bleven vorige week. Vion ging maandag niet mee met de verlaging van de DCA Beursprijs. Het vleesconcern uit Boxtel hanteert een stabiele prijs en staat op een gelijk niveau met de Duitse noteringen: €1,28 per kilo.

Dat het herstel van de varkensprijzen nog even op zich laat wachten, blijkt ook uit prijs op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc). Vrijdag ging de prijs al met 1 cent naar beneden en dat gebeurde dinsdagmiddag nog een keer. De gemiddelde prijs op de Teleporc-veiling staat nu op €1,33 per kilo geslacht gewicht. Daarmee is het gat met de Vereinigungspreis en de notering van de slachterijen nu 5 cent. ISN gaat dan ook uit van een onveranderde varkensprijs woensdag. Dat houdt in dat de varkensprijs voor de vierde week op rij op €1,28 per kilo staat in de Duitse markt.

Biggenmarkt moeizaam

De biggenmarkt kijkt angstvallig naar de ontwikkelingen in de varkensmarkt. Pas bij een verhoging van de varkensprijzen kunnen ook de noteringen voor de biggen omhoog. Daar ziet het voorlopig niet naar uit en dus maakt de biggenmarkt ook deze week een nieuwe pas op de plaats.

Het aanbod aan biggen is voldoende. De export van de dieren naar Zuid- en Oost-Europa komt maar niet van de grond en daardoor blijven er voldoende biggen beschikbaar voor de Nederlandse en Duitse markt. Handelaren vrezen dat de wil om op te leggen bij varkenshouders in Nederland en Duitsland minder wordt als de varkensprijzen niet omhoog gaan de komende weken.

Die ontwikkeling zou voor extra prijsdruk zorgen. Voorlopig komen de biggenprijzen niet van hun plek. De DCA BestPigletPrice blijft staan op €39,50 per big. In de Duitse biggenmarkt bleef de Nord-Westprijs voor biggen van 25 kilo staan op €43,00. ISN verwacht dat de prijs ook deze week niet zal veranderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.