<em>Foto: Bert Jansen</em> VarkensAchtergrond

Varkensrechten vervangen door fosfaatrechten?

Volgens aftredend LLTB bestuurder Mark Tijssen moet de varkenshouderij antwoord geven op de vraag of er naar een stelsel van fosfaatrechten in plaats van varkensrechten moet worden gegaan. Dat vertelde hij op de jaarvergadering van de vakgroep varkenshouderij van de LLTB.

Tijssen zelf is daar voorstander van. “Met fosfaatrechten valt beter te sturen.” Het idee is om varkensbedrijven met een lage fosfaatuitstoot te belonen. Die bedrijven kunnen dan met minder rechten toe, of met hetzelfde aantal rechten meer varkens houden.

Directe aanleiding om de discussie over fosfaatrechten te starten, is het invoeren van de fosfaatrechten in de melkveehouderij. “Dat zou een aanleiding kunnen zijn om ook in de varkenshouderij met fosfaatrechten te werken”, zo vertelde LTO beleidsmedewerker Harry Kager. Hij ziet met fosfaatrechten in de varkenshouderij mogelijkheden om fosfaatefficiëntie te stimuleren. Eventueel vrijkomende fosfaatruimte kan worden verkocht om zo de varkenshouderij tot waarde te brengen. Zo oppert hij dat de melkveehouderij daar misschien wel voor wil betalen om te zorgen dat Nederland als geheel onder het fosfaatplafond blijft.

Oude stallen uit productie

Een ander voordeel van fosfaatrechten is volgens Tijssen dat het een instrument kan zijn om te zorgen dat oude stallen niet meer in productie worden genomen. Dat gebeurde afgelopen najaar bijvoorbeeld nog frequent om het overschot aan biggen te kunnen plaatsen. Doordat de fosfaateffficiëntie in die stallen doorgaans minder goed is, zijn daar relatief meer rechten voor nodig. Het kostprijsopdrijvende effect daarvan moet ervoor zorgen dat deze stallen eerder uit productie worden genomen. Als de biggen die in die stallen worden opgelegd naar het buitenland verdwijnen, zou dat ook de markt ontlasten.

Lees meer over fosfaatrechten in het dossier.

Om te voorkomen dat er meer varkens worden gehouden in Nederland, kan er volgens Kager ook een systematiek worden bedacht waarbij de varkensrechten blijven bestaan en een premie wordt gegeven op efficiënt omgaan met fosfaat. De verschillende scenario’s die denkbaar zijn, staan volgens Kager ook op de agenda van de informatieavonden Vitale Varkenshouderij. Naar aanleiding van de discussie daar kan er vanuit de sector een concreet voorstel komen.

Plan voor stoppers

Een ander prominent onderwerp dat op de agenda staat voor de raadplegingsavonden is een stoppersregeling. Tijdens de jaarvergaderingen van de LLTB werd gesteld dat er vooralsnog geen sociale paragraaf is opgenomen in de plannen voor varkenshouders die willen stoppen. Dat stoort een aantal varkenshouders. LTO bestuurders Tijssen en Eric Douma geven aan dat hier ook nadrukkelijk over wordt gesproken op de raadplegingsavonden van de POV. De drie raadplegingsavonden zijn toegankelijk voor alle varkenshouders.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de POV, op maandag 21 maart, wordt gestemd over de definitieve uitvoering van de plannen.

Beheer
WP Admin