Varkenshouderij

Achtergrond 3448 x bekeken

Ruimte voor prijsstijging in Duitse varkensmarkt

De Duitse varkensmarkt maakt zich op voor nieuwe prijsstijgingen. Op de Teleporc-veiling van vrijdag en dinsdag werd hierop al een voorschot genomen. De prijs steeg naar €1,38 per kilo.

De varkensmarkt staat er goed voor. De varkensprijzen in Duitsland gingen vorige week met 5 cent omhoog en de Nederlandse prijzen volgen. Het ligt in de lijn der verwachting dat de Duitse prijzen woensdag een nieuwe plus laten zien.

De verbeterde marktsituatie heeft twee oorzaken: het aanbod aan slachtrijpe varkens is krap in Duitsland en de vleeshandel trekt aan. De Duitse slachthuizen nemen de aangeboden dieren maar wat graag op en ze speuren de markt af naar varkens. De verkopen van de varkensvleesproducten trekt verder aan en daardoor zien slachterijen ook de ruimte om hun varkensprijzen naar boven toe bij te stellen.

Gemiddelde prijs Teleporc omhoog

Dat de Duitse varkensmarkt er goed op staat is ook terug te zien in de verrichtingen op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc). Daar werden dinsdagmiddag 2.100 varkens verhandeld, terwijl er 2.842 werden aangeboden. De gemiddelde prijs ging omhoog. Na een stijging van 1 cent noteert de Teleporc nu €1,38 per kilo geslacht gewicht.

De ontwikkeling op de Teleporc-veiling wijst op een nieuwe verhoging van de Duitse varkensprijzen woensdag. Normaal gesproken is het verschil tussen de prijs op de Teleporc-veiling en de Vereinigungspreis zo'n 4 cent. Na de prijsstijging van dinsdag is dat verschil opgelopen tot 9 cent. Een verhoging van 4 tot 5 cent ligt dus voor de hand.

Plus in noteringen Nederlandse slachthuizen verwacht

In Nederland gingen de DCA Beursprijs en de notering van Vion al omhoog met 5 cent. Vion komt daarmee op €1,28 per kilo, omdat het zijn notering van vorige week met 2 cent corrigeerde naar €1,23 per kilo. De DCA Beursprijs staat op €1,22 per kilo. De verwachting is dat de noteringen bij de andere Nederlandse slachthuizen ook een plus laten zien, woensdag.

Ook in de Europese varkensprijzenvergelijking van varkenshouderijorganisatie ISN zijn veelal stijgende noteringen te zien. De Nederlandse prijs stijgt met 4,7 cent naar €1,158 per kilo, de laagste prijs in de vergelijking. Mesters in Italië krijgen volgens ISN het meeste betaald per kilo. De prijs in Italië steeg met 3,6 cent naar €1,416 per kilo.

Iets meer lucht in biggenmarkt

In de biggenmarkt is het aanbod aan dieren weer iets toegenomen. Door de stijgende varkensprijzen is in de biggenmarkt echter ook wat meer ruimte voor een prijsstijging. Maandagavond ging de DCA BestPigletPrice met 50 cent omhoog naar €38,50 per big.

Nederland exporteerde in de eerste zes weken van het jaar net iets meer dan 700.000 biggen. Dat blijkt uit cijfers van rijksdienst RVO.nl. Daarmee ligt de uitvoer maar iets onder het aantal van een jaar geleden in de eerste zes weken. Toen registreerde RVO 703.000 biggen die voor de export bestemd waren.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links;
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.