Varkenshouderij

Achtergrond 2152 x bekeken 1 reactie

Initiative Tierwohl worstelt met staartcouperen

Intacte staarten behoren tot de belangrijkste tekens van een hoog welzijnsniveau bij varkens. Maar Initiative Tierwohl geeft daarvoor nog geen premie in de Duitse varkenshouderij. De zaak ligt complex. Een speciale werkgroep zoekt naar antwoord op legio vragen.

Staartcouperen is naast castratie van biggen een van de twee dierenwelzijnskwesties waarop de varkenshouderij het meest wordt aangekeken. Er wordt volop voor gepleit om aan het routinematige couperen een eind te maken. Het kan wel, althans afgaande op ervaringen in Noorwegen, Zweden en Finland, waar het korten van de staart niet meer wordt toegepast.

Stoppen met couperen kan averechts werken

Des te opvallender is dat het intact laten van de staart als welzijnscriterium niet is opgenomen in de premieregeling van het vrijwillige Duitse dierenwelzijnsprogramma Initiative Tierwohl. Zomaar stoppen met couperen draagt niet bij aan een een hoger welzijnsniveau, maar heeft eerder een averechts effect.

Dat zeggen niet alleen de varkenshouders zelf, maar ook de experts die de zaak in de praktijk hebben onderzocht. In een land als Zweden bijvoorbeeld, waar het couperen al sinds 1988 is verboden, blijkt dat keurmeesters in slachterijen nog steeds staartbeten constateren. Hetzelfde geldt voor Finland, waar sinds 2004 een coupeerverbod van kracht is.

Onderzoek naar invoeren staartpremie

Initiative Tierwohl is een welzijnspremieprogramma dat wordt gefinancierd door de Duitse supermarken via een opslag van een paar cent op de door de consument te betalen vleesprijs. Een speciaal ingestelde werkgroep studeert nu op de vraag hoe ook voor het nalaten van couperen een premie kan worden ingevoerd.

Op legio vragen moet nog een antwoord worden gevonden, blijkt uit de toelichting van werkgroeplid en dierenwelzijnsonderzoekster Sabine Dippel van het Friedrich-Loeffler-Institut. Zo studeert de werkgroep op de vraag welke maatregelen een varkenshouder precies moet nemen als hij voor een staartpremie in aanmerking wil komen. Duidelijk is wel dat het daarbij primair gaat om het beschikbaar stellen van afleidingsmateriaal.

Om voor een staartpremie in aanmerking te kunnen komen, moeten varkenshouders wellicht afleidingsmateriaal aanbieden.<br /><em>Foto: Mark Pasveer </em>
Om voor een staartpremie in aanmerking te kunnen komen, moeten varkenshouders wellicht afleidingsmateriaal aanbieden.
Foto: Mark Pasveer

Maar verveling is niet de enige oorzaak van staartbijten. Ook agressie door bijvoorbeeld plaatsgebrek kan tot staartbijten leiden, aldus Dippel.

Geen standaardoplossing voorhanden

Daarnaast is de vraag hoe en door wie moet worden gecontroleerd of aan de premiecriteria wordt voldaan. Mogelijk wordt de keuze van maatregelen tegen staartbijten helemaal aan de varkenshouders overgelaten, juist omdat er zoveel verschillende oorzaken zijn. Een standaardoplossing is er daarom niet, legt Dippel uit.

Eén reactie

  • Tiny1946

    De overheid moet ophouden met verboden de varken houder is vakman genoeg, zelfs om zijn hooft boven water te houden door al die onzinnige regels.

Of registreer je om te kunnen reageren.