Varkenshouderij

Achtergrond 1458 x bekeken

Duitse varkensmarkt staat voor prijsstijging

De Duitse varkensmarkt staat voor een verhoging van de varkensprijs. In Nederland blijft Vion moeite houden met het vaststellen van zijn varkensprijs. De biggenmarkt zet een pas op de plaats.

De varkensmarkt staat er wat beter voor dan in de voorbije weken. Zeker in Duitsland is de marktsituatie dusdanig verbeterd, dat wordt gesproken over een verhoging van de varkensprijs.

Het aanbod aan slachtrijpe varkens in Duitsland loopt terug. De slachterijen nemen de dieren echter graag op. Het aantal slachtingen loopt al een paar weken achtereen terug en ook het gemiddelde slachtgewicht ligt week na week wat lager. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse landbouwministerie BLE. In de Duitse vleeshandel worden volgens varkenshouderijorganisatie ISN meer varkensvleesproducten afgezet.

Het zijn signalen die de varkensmarkt ruimte bieden om woensdag een stap omhoog te zetten. In de markt wordt zelfs gerept over een verhoging tot 5 cent per kilo. Daarmee zouden de prijzen op €1,29 per kilo komen te staan. Dat is nog altijd 14 cent onder het niveau van een jaar geleden, maar zeker in de huidige markt is iedere plus op de varkensprijzen meer dan welkom. Op de Teleporc-veiling ging de prijs dinsdagmiddag al met 3 cent omhoog naar €1,33 per kilo geslacht gewicht.

Moeizame prijsstelling Vion

In de Nederlandse markt ebt het wegvallen van Hilckmann nog na. Vion heeft al een aantal weken moeite met het vaststellen van een nieuwe varkensprijs. Vorige week maandag gebeurde dit pas rond de klok van zes uur, deze week kwam de prijs pas in de avonduren. Uiteindelijk bleef de varkensprijs van het concern uit Boxtel gelijk op €1,21 per kilo. Kijkend naar de Europese markt zou een plus op de varkensprijs logisch zijn, maar de moeizame exportmarkt blokkeert een verhoging van de prijs.

De DCA Beursprijs liet voor het weekend wel een verhoging zien. De prijs steeg met 2 cent en staat nu op €1,17 per kilo. Daarmee staat de prijs nog altijd op een bijzonder laag niveau, maar de vooruitzichten zijn goed. Die goede signalen komen uit Duitsland, waar hogere varkensprijzen worden verwacht.

Pas op de plaats biggen

De varkensmarkt lijkt een periode van dalende prijzen en een moeizame afzet van varkensvlees nu dus achter zich te laten. Dat zou ook kunnen doorwerken in de biggenprijzen. Die lieten in de afgelopen maanden een stijging zien. Deze stijgende lijn werd echter een halt toegeroepen door de dalende varkensprijzen.

In Nederland bleef de DCA BestPigletPrice staan op hetzelfde niveau als vorig week: €38 per big. In Duitsland blijft de Nord-West-notering voor biggen van 25 kilo staan op €42 per big. Varkenshouderijorganisatie ISN verwacht dat deze biggenprijs deze week een plus laat zien.

De biggenprijzen zijn erg afhankelijk van de ontwikkelingen in de varkensmarkt. Als de prijzen daar voor langere tijd op een hoger niveau kunnen blijven staan, heeft dat ook een positieve invloed op de biggenprijzen.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.