Varkenshouderij

Achtergrond 2601 x bekeken

Varkensmarkt kijkt met spanning naar Duitsland

De varkensmarkt staat in week 5 behoorlijk onder druk.

Aan het begin van de week was de verwachting dat de Duitse varkensprijzen gelijk konden blijven, maar na de daling van Vion in Nederland, is het de vraag hoe de Duitse slachterijen hierop reageren. Met het oog op de moeizame vleeshandel is de prijsverlaging door de andere slachterijen in Nederland geen onverwachte stap, woensdag.

De vleeshandel staat al vanaf het begin van het jaar onder druk. De nieuwe private opslagregeling (PO) zorgde ervoor dat er ruimte was om de prijzen te laten stijgen. Nu de Europese Commissie heeft besloten de regeling te schorsen, kunnen slachterijen niet meer gesubsidieerd vlees van de markt halen. Het aanbod aan vlees neemt daardoor toe.

Niet alleen het aanbod aan vlees dat op de markt komt neemt toe. Het aantal slachtrijpe varkens is ook ruimer dan in de voorbije weken, terwijl slachterijen liever zien dat er wat minder dieren worden aangemeld voor de slacht. Deze ontwikkelingen zorgen voor druk op de varkensprijzen.

Moeizame vleeshandel

De Duitse slachterijen nemen de varkens graag op, terwijl ook in Duitsland wordt gesproken over een moeizame vleeshandel. Het wegvallen van de PO zal in Duitsland harder aankomen dan in de Nederlandse markt. De Duitse slachthuizen sloegen verreweg het meeste vlees op volgens de nieuwe PO. Van de 90.000 ton die opgeslagen werd, kwam bijna 30 procent uit Duitsland.

Uit de Europese varkensprijzenvergelijking van de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN blijkt dat de noteringen in heel Europa schommelen. In Nederland, België, Groot-Brittannië en Italië zijn dalende varkensprijzen te zien, terwijl in Spanje, Frankrijk en Denemarken de varkens juist meer opleveren. Nederlandse mesters krijgen volgens ISN deze week gemiddelde zo'n €1,17 per kilo geslacht gewicht.

Biggenmarkt maakt pas op de plaats

De biggenmarkt lijkt nu ook een pas op de plaats te moeten maken. Het aanbod aan biggen neemt wat toe en door de achterblijvende varkensprijzen worden de biggen voorzichtig te duur voor de mesters. Dit zorgt ervoor dat de prijsstijging voorlopig gas terugneemt.

De DCA BestPigletPrice bleef maandagavond staan op €39,00 per big. Daarmee kwam een einde aan negen achtereenvolgende prijsstijgingen. In totaal steeg de DCA BestPigletPrice met €11,00. De Duitse Nord-West-notering voor biggen van 25 kilo steeg vorige week met 1 euro naar €40 per big. De verwachting is dat die prijs ook deze week nog een stijging laat zien.

De ruimte voor prijsstijgingen in de biggenhandel wordt wel krapper. In de markt leeft de verwachting dat voor verdere verhoging van de biggenprijzen eerst de varkensprijzen een stap omhoog moeten maken. En daar ziet het voorlopig niet naar uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.