Varkenshouderij

Achtergrond 6017 x bekeken 6 reacties

Varkenshouderij ook elders in crisis

Niet alleen in Nederland hebben varkenshouders het zwaar. Ook in Polen, Duitsland en Denemarken zitten varkenshouders in zwaar weer.

De biggenprijs zit nu dan wel in de lift, maar de crisis in de varkenshouderij is zeker nog niet voorbij. Ingewijden vrezen dat dit jaar net zoveel varkenshouders stoppen – hetzij vrijwillig, hetzij gedwongen – als in 2015. Boerderij schreef er al eerder over.

De moeilijke situatie voor de varkensbedrijven beperkt zich niet tot Nederland. In Denemarken, Polen en Duitsland verkeren varkenshouders eveneens in zwaar weer.

DENEMARKEN - Zeugenstapel onveranderd in 2015

De Deense zeugenstapel bleef ondanks de enorme exportafhankelijkheid en lage biggenprijzen in het crisisjaar 2015 gelijk met 1,25 miljoen dieren. De Denen exporteerden afgelopen jaar 11,6 miljoen biggen. Met 450 zeugen gemiddeld zijn de Deense bedrijven relatief groot. Hun productie ligt hoog.
Desondanks kent de Deense varkenssector ook flinke zorgen. Het percentage eigen vermogen van veel bedrijven ligt gemiddeld onder de 10 procent. Sinds de financiële crisis, acht jaar geleden, daalde grond sterk in waarde. De grondgebonden Deense bedrijven kunnen de varkensbedrijven hierdoor nauwelijks financieren.
De structuurverandering in Denemarken zet zich verder door dit jaar. Experts zien weinig perspectief voor bedrijven met minder dan 300 zeugen. Ook verdwijnt de vleesvarkenshouderij verder uit Denemarken. Afgelopen jaar daalde het aantal vleesvarkens met 3,1 procent tot 3,1 miljoen dieren.

Het percentage eigen vermogen van veel Deense varkens bedrijven ligt gemiddeld onder de 10 procent. Sinds de financiële crisis, acht jaar geleden, daalde grond sterk in waarde.

POLEN - Varkenssector krimpt al 10 jaar op rij

In Polen krimpt de kleinschalige varkenssector al tien jaar. Afgelopen jaar halveerde het aantal zeugen zelfs tot onder de 1 miljoen dieren. De gemiddelde bedrijfsgrootte zit op vijftig varkens. De verwachting is dat de Poolse structuurverandering dit jaar voortzet. Daarom stijgt de vraag naar biggen. De Poolse importbehoefte zit al boven de 5 miljoen biggen jaarlijks.

DUITSLAND - Aantal zeugen voor het eerst onder 2 miljoen

In Duitsland, het grootste varkensvlees producerende land in Europa, zakte het aantal zeugen voor het eerst onder de 2 miljoen. Een daling van 3,8 procent in vergelijking met eind 2014. De zeugenstapel krimpt het sterkst in de zuidelijke deelstaten. In het voormalige Oost-Duitsland is het beeld wisselend. In sommige deelstaten blijft de stapel stabiel, maar in bijvoorbeeld Saksen-Anhalt krimpt deze.
In de Duitse vleesvarkenshouderij gaat de structuurverandering trager. De vleesvarkensstapel kromp 3,6 procent tot 12 miljoen dieren.
Marktdeskundigen vermoeden dat de structuurcrisis in Duitsland dit jaar aanhoudt. Veel bedrijven zijn financieel ongezond en de productie is nog lang niet kostendekkend. Door de oogst van 2015 te verkopen kregen veel bedrijven weer kasgeld. Dat raakt op als stevig marktherstel uitblijft.

Voor veel zeugenhouders brengen biggen begin 2016 nog niet de kostprijs op. Het ‘gat’ van 2015 dichten is dan onmogelijk. Foto: Henk Riswick
Voor veel zeugenhouders brengen biggen begin 2016 nog niet de kostprijs op. Het ‘gat’ van 2015 dichten is dan onmogelijk. Foto: Henk Riswick

 

Prognoses voor 2016 vooral somber

Financieel ziet 2016 er ook niet best uit voor de varkenshouderij: Prijsherstel als gevolg van een kleiner aanbod vleesvarkens wordt op zijn vroegst in de tweede helft van dit jaar verwacht, mits alle prognoses uitkomen. Slachterijen, marktexperts en overige deskundigen houden tot die tijd rekening met prijsdruk als gevolg van een groot vleesvarkensaanbod.

De zeugenhouderij moet het juist van de eerste helft van het jaar hebben. De biggenprijs trekt wel aan, maar zit eind januari nog niet op een kostendekkend niveau voor de meeste bedrijven.
Voor de eerste helft van 2016 voorziet DLV een voerwinst van € 531 per zeug, exclusief btw. Dat is veel lager dan de kritieke voerwinst van € 610 die nodig is om aan alle betalingsverplichtingen te voldoen en genoeg geld te reserveren.

Foto: Jan Willem van Vliet
Foto: Jan Willem van Vliet

Laatste reacties

 • M. Taken

  Komt nog bij dat vanaf 18 februari FOM verandert. De basisnotering wordt uitbetaald bij 59% magervlees i.p.v. 57%
  Dit houdt in dat een gemiddeld vleesvarken van 57% vanaf 18 februari bij de grootste slachterij van duitsland een waarde vermindering krijgt van €0,05 per Kilo!!!!!
  Een varken van 56% vermindert in waarde met Maar liefst €0,09 per Kilo!!!!

  dit betekent dat de deur wordt dicht gegooid voor Import varkens uit denemarken (Danzucht * Duroc ) die dan meer biggen richting Polen zullen gaan exporteren en uit nederland, die dan meer richting ??? biggen zullen gaan exporteren.

 • gerard364099

  varkensvlees ingevroren naar australie verschepen. optie?

 • WGeverink

  Het is al weer heel wat jaren geleden dat ik de stressvrije Pi x Du eindberen gebruikt heb. Er zaten flinke hammen aan waar hier niet voor wordt betaald. Ben overgestapt naar de duroc en die deed qua spier weinig onder. De duroc heeft een stuk meer intramusculair vet en dat betekent malser en lekkerder vlees vooral als het op de bbq wordt klaar gemaakt. Hoe schraaler het vlees wordt hoe minder smaak en hoe taaier het wordt. Varkensvlees is door de gemiddelde huisvrouw dan ook niet meer klaar te maken zonder dat het in schoenleer veranderd. Je kunt het de consument eigenlijk ook niet kwalijk nemen dat ze minder vaak varkensvlees kopen of kompleet afhaken.

 • J. Wikkerink

  Duidelijke analyse @M.Taken. Moet men maar ''s gaan rekenen. Maar gezien daling aantal Duroc beren in DUI hebben de meesten dit al gedaan.

 • veldzicht

  @W.Geverink,Heeft de onophoudelijke stroom van negatieve berichten over de varkenshouderij (vaak ten onrechte maar niet altijd) er ook niet mee te maken dat de consument minder varkensvlees koopt.

 • WGeverink

  Beste veldzicht. De onophoudelijke stroom negatieve berichten in de reguliere braadkuikenhouderij zorgde voor een hogere consumptie. Kip is door de jaren heen mals gebleven. Uit eigen ervaring weet ik dat het heel moeilijk is om in een Nederlandse winkel goed vlees te vinden. Rundvlees en varkensvlees zijn superschraal en veel te dun gesneden. Ook hier in Canada moeten de varkensslachterijen oppassen met hoe ze de boeren uitbetalen. Van een zwaar varken worden de porties dunner gesneden waardoor het slecht klaar te maken is. Het enige wat ik aan varkensvlees nog eet in een restaurant bv zijn ribbetjes. Die zijn heerlijk mals omdat er vet in zit en omdat ze die niet dun kunnen snijden. Als het vlees lekker mals en smakelijk is ook nadat het door een niet al te getalenteerde kok in weinig tijd is klaar gemaakt (iedereen heeft haast) dan is ook varkensvlees niet aan te slepen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.