Varkenshouderij

Achtergrond 1651 x bekeken

Prijsdruk blijft bestaan in onzekere varkensmarkt

De varkensmarkt staat onder druk. Het aanbod aan slachtrijpe varkens neemt toe en de varkensprijzen laten een daling zien. Dit stokt ook verdere prijsstijgingen in de biggenmarkt.

De prijsdaling bij de Duitse slachterijen heeft de varkensmarkt behoorlijk op zijn kop gezet, vorige week. Waar in de voorbije weken nog voorzichtig werd gesproken over stijgende varkensprijzen, kan die hoop voorlopig de ijskast in.

In Duitsland gooide Vion GmbH vorige week de knuppel in het hoenderhok door de prijs met 5 cent te verlagen. Tönnies ging later mee in die daling. De verwachting is dat de Vereinigungspreis woensdag mee gaat met de prijsverlaging van de slachters. De slachterijen staan na de verlaging op €1,26 per kilo, terwijl de Vereinigungspreis nog op €1,31 per kilo staat.

De varkensprijs op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs daalde dinsdag met 1 cent naar €1,30 per kilo geslacht gewicht. Opvallend was dat er slechts 720 varkens werden verkocht op de laatste veiling. Het komt maar zelden voor dat zo weinig varkens worden verhandeld op een dinsdag. In totaal werden er 2.912 dieren aangeboden.

Ruim aanbod

Het aanbod aan slachtrijpe varkens is aan de ruime kant. Varkenshouders willen verdere prijsdalingen voor blijven en bieden hun dieren eerder aan. Dit helpt de markt niet en heeft eerder een negatief effect op de varkensprijzen. In Nederland zakte de DCA Beursprijs al naar €1,17 per kilo en Vion hanteert nu een notering van €1,23 per kilo, 2 cent minder dan vorige week.

Grote boosdoener is en blijft de moeizame handel in varkensvleesproducten. Hoewel de afzet van deze producten wel wat beter loopt dan in de voorbije weken, gebeurt dit wel tegen lage prijzen. Vion Nederland meldt dat veel vlees goedkoop richting Azië gaat. Dit biedt wat verlichting in de Nederlandse en Europese vleesmarkt.

In de Europese varkensprijzenvergelijking van de Duitse varkenshouderijorganisatie laten verschillende noteringen ook een daling zien. De prijzen in Nederland, België, Italië, Spanje en Italië zijn gezakt ten opzichte van vorige week. Alleen de varkensprijs in Frankrijk laat een lichte stijging zien. In de resterende landen blijft de prijs stabiel.

Biggenmarkt voelt druk

De biggenmarkt begint te wankelen onder de druk van de varkensmarkt en lijkt een beetje op z'n retour. De vraag naar biggen loopt wat terug, terwijl het aanbod week na week voorzichtig wat groter wordt. Dat zet de biggenprijzen enigszins onder druk. Handelaren geven aan dat de handel in biggen rustig verloopt.

In de vrije markt gaan de prijzen in sommige gevallen al met 3 à 4 euro naar beneden, omdat mesters de dieren anders niet op willen leggen. Ook de export loopt rustig, omdat de Nederlandse biggen te duur worden voor bijvoorbeeld mesters in Oost-Europa.

Een rustige handel vertaalt zich ook in een stabiele biggenprijs. De DCA BestPigletPrice blijft in week 8 staan op €40 per big, nog steeds het hoogste niveau sinds de start van deze notering in oktober vorig jaar. In Duitsland komt de Nord-West-prijs voor biggen van 25 kilo niet van zijn plek en noteert €42 per big.

Of registreer je om te kunnen reageren.