Varkenshouderij

Achtergrond 3894 x bekeken

Druk blijft op varkensprijzen, biggenmarkt plust

Na twee weken met prijsdalingen blijven de varkensprijzen in Nederland stabiel. Ook in Duitsland wordt een onveranderde varkensprijs verwacht. De biggenprijzen laten een stijging zien.

De varkensmarkt kijkt met spanning naar Duitsland. De leidende Duitse varkensprijzen staan al enige tijd onder druk, maar tot prijsverlagingen leidde dit nog niet. Elders in Europa gingen de varkensprijzen al wel omlaag in de voorbije weken. In Nederland smolt de prijsstijging van januari als sneeuw voor de zon in de eerste twee weken van februari.

Deze week blijven de DCA Beursprijs en de notering van Vion echter staan op hetzelfde niveau als vorige week. De verwachting is dat de overige Nederlandse varkensprijzen deze week ook standhouden. Ondanks de stabiele varkensprijzen staat de vleeshandel nog wel onder druk. Het aanbod varkens neemt iets af, maar de slachtgewichten liggen nog wel op een hoger niveau.

Onzekerheid vanuit Duitsland

De onzekerheid komt vanuit Duitsland. In de voorbije weken lieten de Duitse slachthuizen weten dat ze de prijs naar beneden toe bij zouden stellen. Dat gebeurde echter niet en dus staan de varkensprijzen bij onze oosterburen nog altijd op €1,31 per kilo. Varkenshouderijorganisatie ISN ziet weinig verandering ten opzichte van de afgelopen weken.

En dus gaat ISN opnieuw uit van een stabiele varkensprijs. De vraag naar varkensvlees wordt na carnaval geleidelijk beter, terwijl het aanbod aan slachtrijpe varkens iets afneemt. Toch zijn er signalen dat de slachterijen opnieuw stemming proberen te maken door te dreigen met lagere varkensprijzen.

Vorig jaar lieten de varkensprijzen in deze periode nog een behoorlijke stijging zien. In totaal gingen de noteringen toen in 4 weken tijd met 19 omhoog tot €1,47 per kilo. Ook de Nederlandse prijzen lieten in diezelfde periode van vorig jaar een flinke plus zien. Zo'n stijging lijkt er dit jaar in zowel Nederland als Duitsland niet te komen.

Uit de Europese varkensprijsvergelijking van ISN blijkt dat noteringen in verschillende Europese landen een bodem hebben gevonden. De Nederlandse prijs blijft staan op €1,139 per kilo. De notering in Groot-Brittannië, die al vanaf eind 2015 daalde, liet zelfs een stijging van 2 cent zien en komt uit op €1,262 per kilo.

Nieuwe plus voor biggen

De biggenmarkt maakte in de afgelopen twee weken een pas op de plaats, maar heeft nu opnieuw een stijging laten zien. Het aanbod aan biggen is nog altijd aan de krappe kant en daardoor kan de prijs iets omhoog.

De DCA BestPigletPrice ging maandag met 1 euro naar boven en staat in week 7 op €40. Daarmee volgt deze biggennotering de Duitse Nord-West-prijs die vorige week een nieuwe verhoging liet zien. De belangrijke Duitse en Nederlandse biggennotering blijven door de prijsstijging in Nederland in hetzelfde ritme omhoog klimmen.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.