Foto: Bert Jansen VarkensAchtergrond

Varkensvleesexport EU blijft stijgen

De varkensvleesexport van de Europese Unie blijft floreren. In de eerste tien maanden van dit jaar ging iets minder dan 3,45 miljoen ton varkensvlees de grens over.

Dat is ruim 26% meer dan in diezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van Eurostat.

China is, niet geheel verrassend, de belangrijkste afnemer van Europees varkensvlees. Van januari tot en met oktober importeerde China 1,58 miljoen varkensvleesproducten uit de EU. Een stijging van meer dan 75%. Vorig jaar bleef de teller na tien maanden steken op 903.060 ton Europees varkensvlees.

Zuidoost-Azië belangrijke bestemming

Zuidoost-Azië is sowieso een ongekend belangrijke bestemming voor Europees varkensvlees. Ook Japan (9,6%), Hongkong (30,6%) en de Filipijnen (17,3%) haalden meer varkensvleesproducten uit de Europese Unie. Zuid-Korea, ook één van de belangrijkste afzetmarkten, importeerde in de eerste tien maanden van dit jaar nagenoeg evenveel als in dezelfde periode vorig jaar.

Minder vlees naar Afrika

In tegenstelling tot de export naar Zuidoost-Azië, gaat juist aanzienlijk minder vlees naar landen Afrika. Angola importeerde vorig jaar van januari tot en met oktober nog 50.000 ton varkensvlees uit de EU, maar komt in die periode dit jaar niet verder dan 23.717 ton. De reden dat steeds minder varkensvleesproducten naar Afrika gaan is dat in bijvoorbeeld China meer wordt betaald voor dezelfde producten.

Beheer
WP Admin