Foto: Ronald Hissink VarkensAchtergrond

‘Project krulstaart’ in Nedersaksen resulteert in tweede projectronde

Bijna 100 varkenshouders in Nedersaksen deden afgelopen jaar mee aan een project tegen het routinematig couperen van staarten.

De varkenshouders hebben veel ervaring opgedaan, maar het is nog te vroeg om de vlag uit te hangen, waarschuwen belangenbehartigers van de varkenshouderij in de Duitse deelstaat. Landbouwminister en initiatiefnemer van het project Christian Meyer van deelstaat Nedersaksen belegde een persconferentie waar hij de eerste resultaten presenteerde.

Meyer beoordeelt het verloop van project krulstaart tot dusver positief. “De resultaten laten zien dat het niet alleen biologische, maar zeker ook gangbare bedrijven lukt om met meer dierenwelzijn in de varkensstal staartbijten te voorkomen”, aldus de bewindsman.

Varkenshouderskoepel ISN: staartbijten zonder couperen in praktijk lastig

Varkenshouderskoepel ISN is terughoudender. Het voorkomen van staartbijten zonder couperen blijft in de praktijk een lastige zaak, waarvoor geen patentrecepten kunnen worden uitgeschreven, meent ISN-voorzitter Heinrich Dierkes. Niettemin vindt hij dat het project iets goeds heeft gebracht. Dierkes: “We zijn op de weg richting niet-couperen een stuk verder gekomen. Maar voor we helemaal van het couperen af zijn, moeten we nog veel werk verzetten.” Een lering die hij uit het eerste jaar kan trekken is dat varkenshouders met zo klein mogelijke tomen moeten beginnen en stap voor stap verder moeten zien te komen.

86 bedrijven ontvingen €16,50 per dier mét staart

Van 1 december 2015 tot 30 november 2016 slaagden 86 bedrijven met in totaal bijna 81.000 vleesvarkens erin om de premies van €16,50 per slachtrijp dier met een intacte staart in de wacht te slepen. Van die bedrijven werken er 54 met ruim 58.000 varkens gangbaar, 13 bedrijven met krap 9.200 varkens zijn aangesloten bij welzijnsketen Neuland en 19 bedrijven met ruim 13.500 varkens werken biologisch. Vijf bedrijven kregen de premie niet omdat ze er niet voldoende in waren geslaagd de staarten van de slachtrijpe varkens heel te houden.

Boerenbond Landvolk: ook zeugenhouders laten deelnemen

Net als ISN is ook de Nedersaksische boerenbond Landvolk van mening dat het te vroeg is om op basis van deze cijfers te juichen. De deelstaat telt bij elkaar circa 6.000 varkensbedrijven. Het aantal bedrijven dat aan het project deelnam is daartegen afgezet uiterst gering. Een garantie voor succes bij de overige 5.900 bedrijven kan daaruit niet worden afgeleid, constateert Hermann Wester, voorzitter van de commissie varkenshouderij van Landvolk. Het probleem is volgens hem dat alleen vleesvarkenshouders meededen. Het is volgens hem noodzakelijk dat ook ervaring wordt opgedaan in de biggenvermeerdering. “Het heeft weinig zin als zeugenhouders biggen met staarten afleveren wanneer niet duidelijk is of ze ook als vleesvarken met intacte staart de eindstreep halen. Los daarvan is de premie veel te laag.”

Bewindsman Meyer reageert positief op het argument dat zeugenhouders ook moeten deelnemen aan project krulstaart. Voor zowel biggen als zeugen wil hij in een tweede projectronde premies uitloven.

Beheer
WP Admin