Danish Crown lanceert nieuwe strategie in China - Foto: Henk Riswick VarkensAchtergrond

Danish Crown lanceert nieuwe strategie in China

Danish Crown investeert €40 miljoen in de bouw van een eigen vleeswarenfabriek in Sjanghai, China.

Dat heeft het Deense vleesconcern woensdag 9 november meegedeeld bij de presentatie van zijn nieuwe ondernemingsstrategie om flexibeler te reageren op de markt.

Danish Crown is van plan voor de productie op de Chinese locatie varkensvlees uit de Deense slachterijen te gebruiken. Met het initiatief wil het concern inspelen op de trend dat meer wordt geconsumeerd in de horeca en via foodservice. Daarnaast ontwikkelt ook de onlinehandel in een rap tempo, terwijl vlees tevens steeds meer voorverpakt wordt aangeboden. Deze trend is al veel langer te zien in Europa.

Nieuwe ondernemingsstrategie ‘4WD’

De nieuwe ondernemingsstrategie heeft de naam ‘4WD’ gekregen, een afkorting van ‘forward’ en ‘fourwheeldrive’. De eerder dit jaar aangetreden directietopman Jais Valeur (afkomstig van zuivelaar Arla) verduidelijkt dat Danish Crown onder deze noemer direct wil kunnen reageren op bewegingen in de markt. “Het doel is dat Danish Crown zo sterk wordt dat we continu de beste richting kunnen kiezen voor onze eigenaars/leveranciers en klanten.”

Vleesprijs baseren op Europese noteringsindex

Vorige week al legde Danish Crown het voornemen op tafel om de vleesprijs voortaan te baseren op een Europese noteringsindex. Uiterlijk 2021 wil het concern zo’n 10 cent per kilo meer betalen dan deze index. 4WD moet dat ook mogelijk maken via versterking van de positie op de vier thuismarkten in Noord-Europa: Denemarken, Zweden, Groot-Brittannië en Polen. Deze markten worden duidelijker dan tot dusver als de vier thuismarkten gedefinieerd.

Verder zet Danish Crown doelbewust in op innovatie om de positie op de consumentenmarkt (grootgrutters, foodservice en gemaksvoedsel) te verstevigen. De overige kernpunten in de strategie zijn hoge waardevorming door veredeling en een concernwijde concentratie van alle inkoop met uitzondering van de grondstofinkoop.

Beheer
WP Admin