Varkenshouderij

Achtergrond 1522 x bekeken

Varkensmarkt trekt biggenmarkt mee naar beneden

De sfeer in de varkensmarkt blijft negatief. Ook deze week worden prijsdalingen in de Duitse varkensmarkt verwacht. In de biggenmarkt zakt de Nord-Westnotering voor het eerst sinds juli.

De varkensmarkt blijft hangen in een neerwaartse spiraal. In drie weken tijd zakten de Duitse varkensprijzen met 17 cent en er is vrees dat het einde van de daling nog niet is bereikt. Het aanbod aan slachtrijpe varkens blijft ruim, terwijl de vraag naar varkensvlees nog altijd niet denderend is.

Dalende varkensprijzen

De recente daling van de varkensprijzen in Duitsland heeft de varkensmarkt behoorlijk door elkaar geschud. Varkenshouders weten niet waar ze aan toe zijn en dat zorgt voor onrust in de markt. In Duitsland willen veel boeren aan het begin van de week leveren, omdat ze vrezen dat de notering in de loop van de week weer gaat zakken. Die ontwikkeling is een koren op de molen van de slachterijen, omdat ze hierdoor alleen maar meer varkens aangeboden krijgen.

Hoewel het ruime aanbod aan slachtrijpe varkens wel langzaam afneemt in Duitsland, blijft de afzet van varkensvlees moeizaam. Die ontwikkeling is ook te zien in de Nederlandse markt, waar de notering van Vion maandag nog eens met 5 cent zakte naar €1,51 per kilo. Het slachtconcern ziet het aanbod aan slachtrijpe varkens groter worden, terwijl de signalen uit de vleeshandel nog altijd negatief zijn. Vooral de afzet van hammen, schouders en nekken verloopt zeer stroef.

Negatieve ondertoon

De negatieve ondertoon in de varkensmarkt is in heel Europa te merken. In de varkensprijsvergelijking van varkenshouderijorganisatie ISN zijn voornamelijk dalende noteringen te zien. In de vergelijking van ISN staat de Nederlandse varkensprijs het laagst van allemaal: €1,396 per kilo geslacht gewicht. Ter vergelijking: in Italië krijgen varkenshouders bijna 60 cent meer per kilo, namelijk €1,987 per kilo.

Op de exportmarkten ondervinden de Europese slachterijen op dit moment veel hinder van de Verenigde Staten. Daar is de varkensprijs flink gezakt en samen met een, voor de Amerikanen, gunstige koers van de dollar, is het varkensvlees uit de VS een interessante optie. Veel Amerikaans varkensvlees gaat momenteel naar China, een markt die de Europese prijzen naar een hoger plan heeft getild. Nu moeten de Europese slachterijen een stapje terug doen op deze Aziatische markt.

Biggenprijs daalt

De forse daling van de Duitse varkensprijzen heeft nu ook zijn effect op de biggenmarkt in Duitsland. De belangrijke Nord-Westnotering voor biggen van 25 kilo zakt met €1 naar €50 per big. Het is voor het eerst sinds medio juli dat deze biggenprijs in beweging komt. Door de prijsdaling bij de varkens loopt de vraag naar biggen ook wat terug en dat zet de markt onder druk. De verwachting is dat de Nord-Westprijs ook in de komende weken nog wat verder terugzakt door de ontstane prijsdruk.

De Nederlandse biggenhandel verloopt ook stroef. De DCA BestPigletPrice zakt deze week met €1 naar €43 per big. Daarmee is deze biggenprijs terug op het niveau van begin zomer. Ondanks de verlaging van €3 in twee weken tijd, blijft de prijsdruk aanwezig. Ook in de Nederlandse markt zijn vleesvarkenshouders vanwege de teruglopende opbrengsten wat afwachtender.

Hoe krijg je grip op voerkosten in de varkenshouderij? Op 7 november organiseren Boerderij en Pig Progress een webinar over dit onderwerp. U kunt gratis meekijken, gewoon vanuit huis. Meld u nu aan!

Meer informatie over de prijzen van biggen vindt u in Boerderij op Maat.

Of registreer je om te kunnen reageren.