Rabobank is positief gestemd over varkensmarkt - Foto: Henk Riswick VarkensAchtergrond

Rabobank is positief gestemd over varkensmarkt

Ondanks de sterke daling van de varkensprijs deze maand blijft Rabobank positief over de varkensmarkt. Dat schrijft de bank in haar laatste kwartaalbericht varkens van dit jaar.

Reden voor het positivisme over de varkensmarkt is het gegeven dat het varkensaanbod krimpt. Uit de jongste cijfers blijkt dat de Nederlandse zeugenstapel 4,0% kromp ten opzichte van 2015 en de totale varkensstapel 1,8%. Voor dit jaar gaat de bank uit van een voerwinst van €650 per zeug en €75 per vleesvarken.

Daling varkensslachtingen EU

Europees gezien is het varkensaanbod ook kleiner. Afgelopen juli zijn in de EU 5,6% minder varkens geslacht dan een jaar eerder, dit leidde tot 4,9% minder vlees. De trend van een dalend aanbod zet door tot in het tweede kwartaal van volgend jaar, schrijft Rabobank.

China motor achter exportgroei

Motor achter prijsstijging van slachtvarkens dit jaar is China. De uitvoer van varkensvlees en bijproducten uit de EU groeide dit jaar met 650.000 ton karkasgewicht, tot 2,4 miljoen ton. De exportgroei komt vrijwel geheel voor rekening van China. China importeerde dit jaar 1,1 miljoen ton varkensvlees en vleesproducten uit de EU, 118% meer dan afgelopen jaar.

De sterke positie van de EU in China staat echter wel onder druk, schrijft de bank. In de Verenigde Staten en Canada is door een groot aanbod de varkensprijs laag. Op markten buiten de EU neemt zodoende de concurrentie vanuit Noord-Amerika toe. Dit geeft prijsdruk, met name in China.

Krimp zeugenstapel wenselijk

Europees en nationaal gezien is het belangrijk dat de zeugenstapel niet groeit, maar liefst iets krimpt om de groeiende productiviteit te compenseren, schrijft Rabobank. De verleiding om te investeren is groot nu de marges aantrekken. Groei van de EU-zeugenstapel zal de opleving van de snel varkensmarkt teniet doen, met een nieuw prijsdal tot gevolg.

Beheer
WP Admin