Britse gemeenten geven grotere varkensbedrijven groen licht - Foto: Henk Riswick VarkensAchtergrond

Britse gemeenten geven grotere varkensbedrijven groen licht

Twee Britse gemeenten hebben binnen 2 weken een stortvloed aan bezwaren tegen een nieuwe varkenshouderij met 2.000 dieren opzij geschoven. De National Pig Association is blij dat de gemeenten ‘de aanvragen eindelijk op hun merites beoordelen’.

Zoals in veel andere Europese landen kunnen ook varkenshouders in Groot-Brittannië steevast rekenen op een stroom aan bezwaren en protesten als ze een aanvraag indienen voor een nieuw, groter bedrijf, of voor uitbreiding van hun bestaande behuizing. Die protesten worden meestal georganiseerd door dierenrechtenorganisaties als Animal Aid en Viva! De eerste groep zette recent weer een petitie op tegen een nieuwe varkenshouderij in Lincolnshire, die door meer dan 7.000 mensen werd ondertekend. Viva! organiseerde op haar beurt een protestactie tegen soortgelijke plannen in Shropshire, die 140 brieven aan de gemeente opleverde.

Bezwaren tegens varkenshouderij afgewezen

Maar zowel in Shropshire als in Lincolnshire kregen de bezwaarden nul op het rekest. Beide lokale bestuursorganen wezen de bezwaren af en keurden de plannen van de varkenshouders goed. In Lincolnshire gebeurde dat wel in tweede instantie, nadat de boer zijn eerdere plannen nog wat had bijgesteld om aan bezwaren wegens verkeersoverlast en eventuele milieuhinder tegemoet te komen.

‘Steeds blijven uitleggen wat we doen en hoe we het doen’

De National Pig Association is blij met de beslissingen. Beleidsmedewerker Lizzie Wilson: “Dit is fantastisch nieuws. Gemeenten zijn bereid een besluit te nemen op grond van de feitelijke aanvraag. Hieruit blijkt weer eens dat het zich ertegenaan bemoeien van dierenactivisten met vage argumenten over dierenwelzijn gewoonweg niet werkt. Het blijft echter van belang dat we bij elk geval steeds weer uitleggen wat we doen en hoe we dat doen. We zullen als sector onze hoge standaarden voor het voetlicht blijven brengen en blijven vechten voor bouwvergunningen, zodat we ook aan de doelstellingen van de regering op het gebied van de voedselzekerheid kunnen voldoen.”

Britse zelfvoorzieningsgraad minder geworden

Wat die doelstelling betreft wees de National Pig Association er in brieven aan beide gemeenten nog eens op dat Groot-Brittannië maar 45% zelfvoorzienend is voor varkensvlees. Die zelfvoorzieningsgraad is de laatste 10 jaar ook aanzienlijk minder geworden. Wilson: “De afgelopen jaren konden veel varkenshouders niet investeren in nieuwe gebouwen of uitrusting, omdat ze te weinig winst maakten. Dat heeft onze mogelijkheden om te concurreren met goedkoper vlees uit het buitenland ondermijnt. De Britse landbouw heeft consequent getracht het tij te keren door de efficiëntie te verbeteren en tot schaalvergroting te komen om zo op gelijke voet te komen met andere bedrijven.”

Beheer
WP Admin