Varkenshouderij

Achtergrond 1922 x bekeken

Biggenmarkt buigt, maar breekt nog niet

Nu de varkensprijzen een flinke stap terug hebben gezet, neemt de druk op de biggenmarkt ook toe. Tot lagere prijzen heeft dit echter nog niet geleid.

De nieuwe prijsdaling in de Duitse varkensmarkt van woensdag 5 oktober zorgt wel voor nog meer druk op de noteringen.

Het teruglopen van de varkensprijzen zorgt ervoor dat vleesvarkenshouders niet meer zo gretig zijn als in de afgelopen maanden, als het om het opleggen van biggen gaat. Al leveren de vaste koppelingen geen problemen op. Door de fikse verlaging van de varkensprijzen loopt het rendement echter wel een stuk terug. De verschillen lopen op tot meer dan €10 per geleverd varken. Dat tikt aan.

Afzet biggen verloopt moeizaam

De problemen op de biggenmarkt zijn beter merkbaar in de vrije markt. Hoewel handelaren aangeven dat er ten opzichte van andere jaren wat minder biggen zijn in de vrije markt, loopt de afzet van deze dieren moeizaam. Zeker op de exportmarkt is de handel zeer stroef. Door de hoge biggenprijzen is het animo in bijvoorbeeld Polen om Nederlandse biggen op te leggen, niet groot. Het gros van de Poolse varkenshouders kiest voor de Deense big.

Noteringen in Nederland en Duitsland blijven overeind

Ondanks de druk die langzamerhand steeds groter wordt, blijven de noteringen in Nederland en Duitsland nog wel overeind. De BestPigletPrice blijft deze week staan op €46 per big. In de Duitse markt staat de Nord-Westprijs voor 25 kilo al bijna een kwartaal op €51 per big. Het is de vraag of de noteringen ook nu stand kunnen houden. Vanuit de varkensmarkt wordt de druk in ieder geval flink opgevoerd.

Prognose: flinke prijsdruk.


Meer informatie over de prijzen van biggen vindt u in Boerderij op Maat.

Of registreer je om te kunnen reageren.