Varkenshouderij

Achtergrond 2483 x bekeken

Biggenmarkt blijft niet langer overeind

Lange tijd bleven de biggenprijzen op een stabiel niveau. Door de forse daling van de varkensprijzen in de afgelopen weken is het animo om biggen op te leggen gedaald.

Zelfs binnen vaste koppelingen wordt nu toch wat gemopperd door vleesvarkenshouders. Dat zet de biggenmarkt onder druk.

Het aanbod aan biggen is ruim voldoende. Dat is eigenlijk al weken het geval, maar door een hoge varkensprijs vonden de dieren vlot hun weg richtingen de vleesvarkenshouders. De problemen zat in de voorbije weken vooral in de vrije markt voor biggen. Handelaren zien dat de afzet van biggen daar al een aantal weken zeer stroef verloopt.

Stroeve export

Het exporteren van biggen is al maanden stroef. Door de hoge prijsniveaus van de Nederlandse biggen kiezen vleesvarkenshouders in Polen liever voor Deense biggen. In Spanje is de biggenprijs weliswaar wat gestegen, maar voor varkenshouders daar is het nog altijd aantrekkelijker om biggen uit eigen land op te leggen.

Nu binnen de vaste koppelingen ook tegengas wordt gegeven, zakken de biggenprijzen in Nederland. De DCA BestPigletPrice leverde maandag €2 in en staat daarmee op €44 per big. Vion, dat vorige week zijn biggenprijs al met €1 verlaagde, doet dat deze week nog eens en hanteert nu €45 per big.

In Duitsland komt de Nord-Westprijs voor biggen van 25 kilo nog niet van zijn plek. Met de nieuwe prijsverlaging in de Duitse varkensmarkt van woensdag zal de druk op de biggenprijs alleen maar vergroten. Voorlopig staat de Nord-Westprijs nog op €51 per big. Het is al de twaalfde week op rij dat deze prijs niet veranderd.

Prognose: prijsdruk houdt aan.

Meer informatie over de prijzen van biggen vindt u in Boerderij op Maat.

Of registreer je om te kunnen reageren.