Varkenshouderij

Achtergrond 5797 x bekeken 3 reacties

4 cent per kilo groei besparen door slim inkopen

De broers Van Nuland voeren enkelvoudige grondstoffen. Door op het juiste moment in te kopen, besparen ze 4 tot 5 cent voerkosten per kilo groei.

Antwan van Nuland haalt nog snel de kruiwagen met stofzakken weg die is blijven staan na het lossen van voer. Het erf en de stallen van het varkensbedrijf in Langenboom, dat hij samen met zijn broer heeft, zijn schoon en opgeruimd. De varkenshouder houdt niet van rommel, zoals hij zelf zegt. Van Nuland houdt samen met zijn broer bijna 1.400 zeugen en 10.500 vleesvarkens. Het bedrijf in Langenboom hebben ze in 2012 aangekocht. Ze verhuren het woonhuis dat erbij hoort aan derden. De broers wonen allebei bij het bedrijf in Nistelrode, zo’n 20 kilometer verderop. Sinds de aankoop hebben ze fors geïnvesteerd in uitbreiding en renovatie van de gebouwen. In totaal liggen hier 500 zeugen en 4.500 vleesvarkens.

Het bedrijf is in tweeën geknipt. Aan de ene kant van de openbare weg liggen de zeugen, opfokzeugen en de kraambiggen en aan de andere kant van de weg liggen de gespeende biggen en de vleesvarkens. De opfokzeugen fokken ze aan op de locatie in Nistelrode. Van Nuland is blij met de ‘knip’ in het bedrijf. De varkenshouder merkt dat sinds de gespeende biggen zijn verhuisd naar de overkant van de weg, de gezondheidsstatus van het bedrijf flink is verbeterd.

De chauffeur van For Farmers DML lost een vracht gemalen tarwe. Van Nuland kocht de gemalen tarwe al  een aantal weken geleden in.
De chauffeur van For Farmers DML lost een vracht gemalen tarwe. Van Nuland kocht de gemalen tarwe al een aantal weken geleden in.

Enkelvoudige grondstoffen

De broers voeren enkelvoudige grondstoffen bij de gespeende biggen en de vleesvarkens, aangevuld met een kernvoer, met een computer gestuurde droogvoerinstallatie. De zeugen krijgen kant en klaar mengvoer van de voerleverancier. De enkelvoudige grondstoffen kopen ze in van verschillende leveranciers. Op dit moment voeren ze broodmeel, gemalen tarwe of gemalen mais, Nutrimix-graan, soja en een aanvullend voer van de voerleverancier.

De varkenshouders zijn in 2003 begonnen met het bijvoeren van losse grondstoffen. De aanleiding daarvoor was de lage prijs van de mais. “We hadden geen zin om de mais weg te geven en toen hebben we er CCM van gemaakt om dat aan de varkens te voeren. Op die manier konden we de mais naar ons idee beter tot waarde brengen”, blikt van Nuland terug. “Dat beviel ons goed, want vanaf dat moment zijn we CCM bij blijven voeren met een droogvoermachine. Al vrij snel kwamen daar meer enkelvoudige grondstoffen bij”, vertelt hij.

Vijzels brengen de verschillende grondstoffen naar de weger. Na het mengen wordt het mengsel meteen gevoerd.
Vijzels brengen de verschillende grondstoffen naar de weger. Na het mengen wordt het mengsel meteen gevoerd.

Prijs vastleggen

Van Nuland bespaart op de voerkosten door grondstoffen vooraf op een gunstig moment in te kopen. Daarmee weet hij een besparing op de voerkosten te behalen tussen 4 en 5 cent per kilogram groei ten opzichte van compleet mengvoer. Om te weten wat het juiste moment is volgt hij de prijsontwikkelingen nauwkeurig. Zo volgt hij de termijnmarkten voor mais, tarwe en soja en belt hij regelmatig met leveranciers om te horen wat de prijzen zijn. “Ik heb het vooraf inkopen van grondstoffen eigenlijk geleerd van Toine Geurts, van het gelijknamige voerbedrijf”, vertelt hij.

“Soja is een lastige grondstof om in te schatten. Achteraf weet je pas of je het goed hebt gedaan”, zegt de varkenshouder. “In een dalende markt leg ik mijn prijs vast als ik op korte termijn een stijging verwacht. Ik bestel dan grondstoffen voor een periode van drie maanden of meer met een vaste prijs. Het is wel eens voorgekomen dat de marktprijs lager was dan de prijs die ik heb afgesproken. Daar kun je dan niets meer aan veranderen. Gelukkig is het meestal andersom. Dan moet de leverancier de afspraken nakomen”, zegt hij lachend.

4 cent per kilo groei besparen door slim inkopen

Eenvoudige en duidelijke bediening voercomputer

Van Nuland hecht veel waarde aan eenvoud en duidelijkheid. Zeker omdat op het bedrijf meerdere mensen werken en hij en zijn broer op afstand wonen. Bij de voercomputer in de gang hangt een plattegrond van de stal met de nummers van de doseerpunten per hok. Deze nummers corresponderen met de nummers in de voercomputer. "Als bij een controle ronde blijkt dat er te veel of te weinig voer in de bak zit, dan is meteen duidelijk wat er in de computer moet worden aangepast. En omdat de computer gebruiksvriendelijk is, is het bijstellen makkelijk te leren", vertelt hij.
Hoewel het systeem eenvoudig is, krijgt de varkenshouder toch af en toe een storingsmelding. "De meeste storingen kan ik vanuit huis met de pc of telefoon oplossen door op de voercomputer in te loggen. Maar als de emmer aan de afslag vol is gedraaid dan moet er wel iemand naar toe om die leeg te maken. De oorzaak hiervan is meestal dat de voerhoeveelheid na omhokken of afleveren niet juist in de computer is aangepast. De machine kan het aangemaakte voer niet lossen en dan valt het in de emmer aan het eind waardoor de machine afslaat en een storing meldt", legt hij uit.

Oog voor kwaliteit

Van Nuland benadrukt dat de prijs niet het enige aspect is waar hij op let bij de inkoop van grondstoffen. “De kwaliteit is zeker zo belangrijk. We produceren hier één ster Beter Leven-varkens en we streven de hoogst mogelijke kwaliteit na”, vertelt hij gedreven. “De voerleverancier stelt voor ons de rantsoenen samen. De kwaliteit van de grondstoffen moet constant goed zijn”, legt de varkenshouder uit. Van Nuland heeft door de jaren heen ervaren dat de samenstelling van grondstoffen van dezelfde leverancier weinig varieert. Tussen leveranciers kan de samenstelling wel meer variëren.

Dat is belangrijk om rekening mee te houden bij de samenstelling van het rantsoen door de voerleverancier. Daarom neemt van Nuland sowieso een monster van de grondstoffen als de partij van een andere leverancier komt. Komen de vrachten van dezelfde leverancier, dan neemt de varkenshouder periodiek een monster ter controle. Daarnaast neemt hij regelmatig een monster van het voer uit de bakken van de varkens. “Zodoende controleren we of de rantsoenen op papier kloppen met het voer wat de biggen en varkens voorgeschoteld krijgen. Bij de gespeende biggen steekt dat nauw”, vertelt hij.

Om de mengsels zo precies mogelijk te kunnen maken, zijn de toevoervijzels uitgerust met een frequentieregelaar. Die zorgt ervoor dat ze aan het eind langzamer draaien waardoor de benodigde hoeveelheid nauwkeurig wordt gedoseerd.

Het voer wordt rechtstreeks uit de menger in de bakken gedoseerd. In combinatie met de verticale valpijpen is de ontmenging minimaal. Foto's: Van Assendelft
Het voer wordt rechtstreeks uit de menger in de bakken gedoseerd. In combinatie met de verticale valpijpen is de ontmenging minimaal. Foto's: Van Assendelft

'Moet bij je passen'

Volgens van Nuland moet het werken met enkelvoudige grondstoffen wel bij je passen. Het vergt een ingewikkelder voersysteem waardoor de kans op storingen groter is. Daar moet je tegen kunnen. Je moet het wel oplossen, ook als je op een feestje of een vergadering zit. Als je daar moeite mee hebt, dan kun je beter compleet mengvoer kopen volgens de varkenshouder.

Van Nuland besteedt wekelijks enkele uren aan het ‘slim’ inkopen van grondstoffen. Hoeveel precies houdt hij niet exact bij. “In het begin kostte het extra tijd om me in de materie te verdiepen, maar het gaat me nu een stuk makkelijker af”, besluit hij.

De voercomputer stuurt het gehele proces van grondstoffen tot voermengsel. De bediening is eenvoudig.
De voercomputer stuurt het gehele proces van grondstoffen tot voermengsel. De bediening is eenvoudig.

Laatste reacties

  • c.putten

    wat zijn de voerkosten dan?

  • farmerbn

    Gratis bestaat toch niet?

  • mr X

    Tja, de cijfers ontbreken in dit verhaal

Of registreer je om te kunnen reageren.