Foto: Erik van der Burgt/Verbeeld VarkensAchtergrond

Varkenshouderijcrisis ettert door in 2016

Ingewijden schatten dat dit jaar net zoveel varkenshouders hun bedrijf moeten stoppen als in 2015.

Daar zijn meerdere redenen voor: krachtig marktherstel wordt niet voorzien. De mestafvoerkosten en financieringslasten zijn sterk gestegen. Dat laatste komt doordat de meeste varkenshouders kampen met betalingsachterstanden.

Worstelen met betalingsachterstanden

Leo Rouhof, adviseur financieel management van DLV advies, betoogt dat meer dan de helft van de zeugenhouders 2015 heeft afgesloten met betalingsachterstanden. Zij zijn niet in staat hun leveranciers op tijd te betalen. Rouhof weet dat er bedrijven zijn met een totaal aan betalingsachterstanden dat oploopt tot €400 per zeug. Voor deze betalingsachterstanden zijn geen zekerheden afgegeven. De rente die leveranciers, zoals voerfabrikanten, vragen is zo’n 5%. Daarnaast verlangt een crediteur dat jaarlijks 10% wordt afgelost, zodat de financieringslasten voor deze openstaande rekeningen 15% zijn. Dat is €2 per big.
Hoewel het dieptepunt van de crisis voorbij is, bevestigt Koen Van Bergen, sectormanager veehouderij van Rabobank, dat het verlies dat bedrijven in 2015 leden niet in één jaar wordt goedgemaakt. Rouhof vreest dat dit voor veel bedrijven 10 jaar duurt.


Naast stoppers ook groeiers

Volgens cijfers van fokkerijorganisatie Topigs Norsvin kromp afgelopen jaar de Nederlandse zeugenstapel per saldo met 38.000 dieren. Alle stoppers samen zorgden ervoor dat het aantal zeugen met 58.000 afnam. Er is ook geïnvesteerd. De groep met groeiers zorgde voor een uitbreiding met 20.000 zeugen.

 

Lees ook de analyse van een jaar varkenshouderijcrisis in Boerderij nr. 19 van 2 februari 2016

Beheer
WP Admin