Varkenshouderij

Achtergrond 1744 x bekeken 3 reacties

Samen werken aan verbetering bigkwaliteit

LTO voorman en POV-bestuurder Eric Douma wil niet blijven terugblikken, maar samen met de handel werken aan verbetering van de bigkwaliteit, zodat de maximale prijs uit de markt wordt gehaald. 'Wij maken waar de handel meerwaarde in ziet.'

Vakgroepvoorzitter varkenshouderij Eric Douma van LTO wil snel in gesprek met brancheorganisatie Vee&Logistiek. Hij heeft genoeg van de zure toon die de handel aanslaat in het debat over de bigkwaliteit. De voortdurende kritiek op de biggen heeft volgens hem een slechte uitstraling naar buiten. "Duitsers kunnen ook Nederlands lezen."

'Kritiek is bliksemafleider'

In het jongste nummer van Vee&Logistiek, het blad van de brancheorganisatie voor de veehandel, verwijt Cees Oostrom de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) niet gezamenlijk te willen optrekken om de bigkwaliteit te verbeteren. Oostrom is voorzitter van de sectorcommissie varkenshandel van Vee&Logistiek en verontwaardigd dat het POV-bestuur in eerdere berichtgeving de kritiek van de handel omschrijft als 'bliksemafleider'.

Douma verklaart dat hij eerst de toon wil veranderen in het debat en ook met Vee&Logistiek in gesprek wil, om ervoor te zorgen dat voor Nederlandse biggen de maximale prijs uit de markt wordt gehaald. Daarin ligt voor zowel de varkenshouders als de varkenshandel een taak. "De handel is een verlengstuk van het boerenbedrijf."

Bepalen van specificaties voor invulling klantwensen

Douma heeft genoeg van constateren dat de biggen niet goed zijn. Hij wil vanaf nu verbeterplannen maken en ziet daarin een belangrijke rol weggelegd voor het ketenkwaliteitssysteem dat de POV aan het ontwikkelen is. Concreet denkt hij aan het bepalen van specificaties om de uiteenlopende klantwensen in te vullen, zoals speenleeftijd of aflevergewicht. "Als de handel daar markt en meerwaarde in ziet, maken wij dat."

'Het is belangrijk om niet als losse schakels te opereren'

De voorman benadrukt dat het iedere vermeerderaar vrij staat biggen te produceren op de wijze waar hij brood in ziet. Ook is het niet de POV die de opbrengstprijs van de biggen bepaalt. "Dat gebeurt op het boerenerf." Maar met de POV en Vee&Logistiek kan hij ervoor zorgen dat de juiste faciliteiten beschikbaar zijn om het meeste geld uit de markt te halen. Dat ziet hij als zijn verantwoordelijkheid. De taak van de varkenshouder is te produceren wat de markt vraagt en zijn handelaar moet hem op de hoogte houden van de vraag. De woordenstrijd tussen de POV en Vee&Logistiek bewijst volgens Douma hoe belangrijk het is om in de keten samen te werken en niet als losse schakels te opereren.

Laatste reacties

 • John*

  kwaliteitsbiggen maken begint met t inzetten van de juiste genetica. speenleeftijd, biggenplaatsen, aflevergewicht zijn daar maar afleiders.

  Nu staat die dezelfde handelaar aan de poort om de biggen van 20 kg uit de stal te trekken om over 18 weken te constateren dat die biggen toch te licht waren en het niet lekker hebben gedaan. De handel kan ook gewoon nee verkopen en de biggen 2 euro laten stijgen...

 • Cees Oostrom.

  Als de handel de gebreken aan de kaak stelt en de voorman en voorvrouw van de POV benoemen dit "geneuzel " dan is er nog een lange weg te gaan. Maar we blijven optimistisch.

 • WGeverink

  Het is veel complexer dan dat John. De mester klaagt omdat die biggen van jouw niet presteren. Kan jij er wat aan doen als de mester jou biggen in een veel te grote mest afdeling legt die net is schoongespoten en koud is als een bot. De meeste Nederlandse boeren weten weinig of niks van voer maken omdat dat hun veld van expertise zogenaamd niet is. Wie weet wat de voerboer uitvreet met de randsoenen om zijn marge te vergroten? Er wordt klakkeloos van uit gegaan dat als een big niet presteerd het de schuld van de fokker is. De om te beginnen al lage gezondheidsstatus van de Nederlandse varkensstapel bovenop de ziekteellende waar ze op de "rustplaatsen" in het buitenland mee besmet kunnen worden mag een buitenlandse mester volgens mij al lang blij zijn dat ie zijn varkens levend afgeleverd krijgt. Een tijdje terug hier een video bekeken van een boer in de achterhoek die net een moderne nieuwe biggenschuur had gebouwd. Toen ik het gehoest op de achtergrond hoorde dacht ik meteen jammer voor de degene die deze biggen gaat mesten want dat gaat hem niet worden. Gezonde biggen hoesten niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.