Varkenshouderij

Achtergrond 1393 x bekeken

Prijs varkensbrok zakt verder weg

De prijs van varkensbrok is in december met 5 cent gedaald naar €24,20 per 100 kilo. Het jaargemiddelde komt daarmee op €24,55 per 100 kilo.

Veevoeradviesbureau Stigevo verwacht dat de prijs in 2016 verder zal dalen, vanwege toenemende druk op grondstofprijzen van de varkensbrok. De bodem ligt volgens Stigevo tussen de €21 en €22.

Wanneer we het grondstoffenpakket van de varkensbrok bekijken, dan bestaat verreweg het grootste deel uit graan. De graanprijzen hebben over het algemeen de neiging verder te dalen. Wanneer de winter zonder noemenswaardige schade verloopt, kunnen vooral de tarweprijzen vanaf het voorjaar nog behoorlijk dalen. Tarwe blijft ook op de huidige prijzen nog steeds overprijsd.

Kostprijs verder onder druk

De eiwitrijke grondstoffen bestaan voornamelijk uit raapschroot, palmpitschilfers en sojaschroot. Met name de sojaprijzen hebben de komende maanden ruimte om te zakken. In dat geval zullen de concurrerende grondstoffen niet achterblijven.

Bij realisering van het voorgaande, zal de kostprijs van de brok verder onder druk komen. Stigevo denkt in dit verband aan een daling van zeker 10%. Dit betekent dat de prijs van varkensbrok mogelijk een bodem zal vinden tussen €21 en €22.

Of registreer je om te kunnen reageren.