Foto: Henk Riswick VarkensAchtergrond

Franse veehouders komen weer in actie

”Gemiddeld leggen we 25 tot 30 euro toe op elk varken. Elke week gaan er wel een paar varkensbedrijven failliet, dit is werkelijk een economische catastrofe aan het worden. We hebben wel vaker een crisis in de landbouw, maar zo erg als dit is het nog nooit geweest.”

Dat zegt voorzitter Paul Auffray van de Fédération nationale porcine naar aanleiding van het opnieuw oplaaien van de boerenacties in Frankrijk waarbij de varkenshouders – ook opnieuw – voorop staan. Auffray en zijn achterban hameren daarbij ook weer op de eis om op varkensvlees en daarvan gemaakte producten verplicht de herkomst te vermelden, zodat de consument en daarmee de winkelbedrijven voor product uit eigen land kunnen kiezen. ”Na onze acties van afgelopen zomer hebben veel vleeswarenbedrijven hun leven gebeterd, dat is waar. Maar we zijn er nog lang niet, er komt nog altijd veel varkensvlees uit het buitenland.”

Protestacties

Vooral in Bretagne, maar inmiddels ook in andere regio’s zijn de Franse veehouders weer volop aan het actievoeren. Wegen worden geblokkeerd met brandende banden, pallets en strobalen, elders wordt een brandje gestookt voor de kantoren van de regionale overheid. Na eerste acties bij Saint-Brieuc, een centrum voor de veehouderij vlakbij de bekende varkensveiling van Plérin, is het ook elders in Bretagne, in buurregio’s als Normandie en Pays de la Loire en in Sarthe bij Le Mans raak geweest. Omdat de boerenbonden hebben aangekondigd de strijd de komende dagen op te voeren, is elders in het land eveneens overlast te verwachten.

Bonnets roses

Veel varkenshouders lopen voorop, getooid met een roze muts ofwel ‘Bonnets Roses’. Met dat hoofddeksel verwijzen de Bretonse varkenshouders naar de Bonnets Rouges, de rode mutsen die al jaren het kenmerk zijn van militante inwoners van Bretagne. En net als zij gebruiken ook de varkenshouders hun nieuwe mutsen om zich in de weer opgelaaide strijd om betere prijzen te onderscheiden. De veehouders zijn kwaad dat er nog steeds geen betere prijzen voor hun vee, vlees en ook melk uit de bus komen. Minister Stéphane le Foll van landbouw belooft weliswaar de ene steunmaatregel na de andere, maar uiteindelijk verandert dat weinig aan de opbrengsten. Varkens brengen in Plérin momenteel rond de 1,07 euro per kilo op, ver onder de 1,40 euro die de varkenshouders zeggen nodig te hebben om alleen maar de kosten te dekken. Met melk gaat het al even slecht, want daar betalen sommige verwerkers, zoals kaasgigant Lactalis, inmiddels minder dan de ‘psychologische grens’ van 300 euro per 1.000 liter voor.

Opslagregeling

Bij dat al blijft er een vreemd vraagteken boven de Franse varkensmarkt hangen. Want waarom doen die Fransen, als de nood zo hoog is, zo weinig met de opslagregeling van Europees landbouwcommissaris Hogan? Van de 90.000 ton varkensvlees die voor de nieuwe regeling is aangeboden, komt nog geen 3% uit Frankrijk dat toch tot de grotere Europese varkenslanden behoort. Duitsland blijft veruit bovenaan met bijna 30%, gevolgd door Spanje, Denemarken en ons land. Eén van de redenen lijkt te zijn dat de Franse vrieshuizen al boordevol zitten en er geen vlees meer bij kan. Ook lijken de Fransen toch te geloven dat hun acties er uiteindelijk toe leiden dat de vleesindustrie meer in eigen land gaat inkopen. Minister Le Foll: ”Ik zet ook vraagtekens bij dat gebrek aan interesse in de opslag. Als we geen gebruik maken van deze mogelijkheid dan blijft er een overvloed aan vlees boven de markt hangen. Maar uiteindelijk moet iedereen zelf beslissen wat hij doet.”

Lees meer over de boerenprotesten.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Beheer
WP Admin