Foto: Ton Kastermans VarkensAchtergrond

Aftellen tot 1 februari voor problemen mestopslag

Op 1 februari mag er weer mest worden uitgereden op bouwland. Voor veel varkenshouders geeft dit lucht in de kelders.

Momenteel is het nog vrij rustig op de mestmarkt, geven intermediairs aan. Traditioneel zijn de laatste weken voordat het uitrijdseizoen begint rustig in de mestmarkt.

€25 per kuub varkensmest

De verschillen zijn groot tussen bedrijven die het eenvoudig tot half februari kunnen uitzingen en bedrijven die op zeer korte termijn de mest moeten afvoeren. De varkensbedrijven die nu mest moeten afvoeren, betalen de hoofdprijs per kuub. Prijzen van €25 per kuub vleesvarkensmest zijn ‘normale’ bedragen. De mest die nu afgevoerd wordt gaat richting de opslagen, maar de meeste mestopslagen zijn momenteel nagenoeg benut.

Geen ruimte voor mest met meer dan 3,5 kilo fosfaat

Voor mest met meer dan 3,5 kilo fosfaat is er sowieso geen ruimte meer richting akkerbouwers en zal eerst bewerkt moeten worden. Een oplossing voor varkenshouders die omhoog zitten met de opslag van mest kan mestscheiding op het bedrijf zijn, kosten voor scheiding zijn ongeveer €4 per kuub. De dunne fractie is voor akkerbouwers met aardappelen en wintergraan een goede optie door een snelle werking van de aanwezige stikstof en kali.

Akkerbouwers wachten liever tot half maart met uitrijden

Varkenshouders met grond kunnen op 1 februari op bouwland de grootste druk van de ketel halen door een gedeelte alvast uit te rijden. Dit haalt tevens de druk van de mestmarkt af. Per 15 februari mag ook weer mest op grasland worden uitgereden. De meeste akkerbouwers zullen voor een goede opname van de mest echter wachten tot half maart met uitrijden. Alles hangt ook af van de weersomstandigheden, bij vorst en sneeuw mag er nog geen mest uitgereden worden.

Beheer
WP Admin