Varkenshouderij

Achtergrond 2879 x bekeken laatste update:3 sep 2015

Varkensprijs neemt opnieuw fors toe

De varkensmarkt is nog altijd positief gestemd. Voor de derde week op rij zijn er fors stijgende varkensnoteringen te zien in Nederland en Duitsland.

De vraag naar varkens is ruim tegenover een krap aanbod. De Duitse Vereinigung von Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch (VEZG) verhoogde haar varkensprijs met 6 cent en komt uit op een notering van €1,45 per kilo geslacht gewicht.

Vleesconcerns Tönnies en Vion GmbH gingen ook 6 cent omhoog met hun varkensprijs. Tönnies noteert nu €1,45 per kilo geslacht gewicht. Vion GmbH hanteert dezelfde prijs. Deze verhogingen volgen na de prijsstijging op de Teleporc-veiling. Daar ging de prijs dinsdag met 2 cent omhoog naar €1,50 per kilo.

Toename van vraag

Het aantal geslachte varkens steeg ten opzichte van voorgaande week weliswaar met 24.000 dieren naar 946.000 stuks; het aanbod slachtrijpe varkens op de Duitse markt blijft krap. De terugkerende consument zorgt voor een toename van de vraag naar varkensvlees. Ook de vleesverwerkende industrie verlangt door het einde van de vakanties meer vlees, waardoor slachterijen nauwelijks in de vraag kunnen voorzien. Dat zorgt voor stijgende prijzen in de Duitse varkensmarkt.

In Nederland zijn vergelijkbare ontwikkelingen te zien als in Duitsland. Het aanbod vleesvarkens is krap, terwijl de vraag ruim is. De export van vlees loopt wat beter dan voorgaande weken en de vraag vanuit de vleesverwerkende industrie en retail neemt toe. Van Rooi Meat en Compaxo gingen woensdag omhoog (4 en 5 cent) en noteren nu beiden €1,38 per kilo.

Prognose: stijgende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.