Varkenshouderij

Achtergrond 3624 x bekeken

Varkensprijs Vion zakt 5 cent

Vion heeft zijn varkensprijs opnieuw verlaagd en komt uit op €1,37 per kilo geslacht gewicht. Vorige week zakte de prijs van het vleesconcern al met 3 cent, deze week zakt de prijs met 5 cent.

De prijsverlaging van Vion volgt op eerdere dalingen bij Hilckmann en de beursprijs. Hilckmann verlaagde zijn varkensprijs met 5 cent en noteert €1,36 per kilo, de beursprijs komt uit op €1,35 per kilo.

Franse prijs ruim 7 cent onder streefprijs

Op de Franse varkensbeurs, Marché Porc Breton (MPB) zakte de varkensprijs vrijdag met 3,3 cent, maandag kwam daar nog eens een prijsdaling van 1,7 cent overheen. De prijs op de MPB ligt nu op €1,327, meer dan 7 cent onder de 'streefprijs' van €1,40 die varkenshouders met de Franse landbouwminister Stéphane le Foll hebben afgesproken. De afgelopen weken werd telkens een fors aantal van de aangeboden varkens niet verkocht, omdat twee grote slachterijen wegbleven van de beurs.

Ruim aanbod slachtrijpe varkens

In heel Europa is sprake van een ruim aanbod aan slachtrijpe varkens. In Nederland en in Duitsland worden in 2015 meer varkens gehouden dan een jaar eerder.

Uit schattingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in heel 2015 12,9 miljoen varkens worden geproduceerd in Nederland. In 2014 werden 12,3 miljoen dieren geregistreerd. In Duitsland wordt de totale varkensproductie in 2015 geschat op 28,1 miljoen, evenveel als een jaar eerder.

Meer slachtingen in Duitsland en Nederland

Het aantal slachtingen is in Duitsland de laatste weken fors toegenomen. Waar in week 34 (medio augustus) nog 922.000 slachtingen werden geregistreerd door het Duitse ministerie van landbouw, lag dat aantal een maand later op 1,04 miljoen.

In Nederland worden weliswaar fors minder varkens geslacht dan in Duitsland, maar ook hier zijn flinke stijgingen in de slachtcijfers zichtbaar. In week 36 werden 278.000 slachtingen registreert, twee weken later waren dit al 298.000 slachtingen.

Druk op prijzen houdt aan

Door het ruime aanbod aan slachtrijpe varkens blijven de varkensprijzen onder druk staan. De prijsstijgingen die in september te zien waren, verdwijnen op deze manier als sneeuw voor de zon.

Prognose: varkensprijzen onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.