Varkenshouderij

Achtergrond 2815 x bekeken 1 reactie

Ruim aanbod drukt op varkensprijzen EU

De varkensprijzen staan in heel Europa onder druk. Het aanbod aan slachtrijpe varkens is ruim. In Nederland worden in 2015 naar schatting meer dan 12,5 miljoen varkens geproduceerd.

Het aanbod aan slachtrijpe varkens op de Europese markt is ruim en dat drukt de prijzen. In heel Europa zijn dalende varkensprijzen te zien. In Duitsland en Nederland gingen de prijzen fors omlaag.

Nederlandse prijzen dalen

De Nederlandse beursprijs leverde in twee weken tijd 8 cent in en komt uit op €1,35 per kilo geslacht gewicht. Hilckmann en Vion volgden de prijsverlaging op de beurs. Beide bedrijven deden 5 cent van hun varkensprijs af en noteren in week 40 respectievelijk €1,36 en €1,37 per kilo geslacht gewicht.

Stemming Duitse markt vriendelijker

In Duitsland ligt de Vereinigungspreis, net als de noteringen van Tönnies en Vion GmbH, op €1,42 per kilo. Deze week is de stemming in de Duitse markt al een stuk vriendelijker dan in de voorbije weken.

Op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) ging de prijs dinsdag met 1 cent omhoog en komt uit op €1,46 per kilo geslacht gewicht.

Ondanks het feit dat relatief weinig varkens worden verhandeld op de Teleporc, geeft de handel wel een goed beeld van de huidige situatie in de Duitse varkensmarkt. In de markt leeft de verwachting dat de varkensprijzen van de slachterijen woensdag stabiel zullen noteren.

Ruim aanbod slachtvarkens

In Duitsland is het aantal slachtingen de afgelopen weken fors toegenomen. In de laatste twee weken werden in totaal meer dan 2 miljoen varkens geslacht. Het aantal slachtingen in Nederland ligt gemiddeld rond de 280.000 per week, maar in week 38 werden bijna 300.000 varkens geslacht.

Meer varkens geproduceerd

Uit schattingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt bovendien dat in 2015 meer varkens worden geproduceerd dan een jaar eerder. De totale Nederlandse varkensstapel in 2015 wordt op 12,6 miljoen varkens geschat, ruim 300.000 meer dan in heel 2014.

In Duitsland schat het Duitse ministerie van landbouw dat in 2015 in totaal 28,1 miljoen varkens worden geproduceerd. Dat aantal is vrijwel gelijk aan de totale productie van vorig jaar. Het Duitse landbouwmarktbureau AMI verwacht dat het overschot op de Europese varkensmarkt pas op z'n vroegst midden volgend jaar verdwijnt.

Bodem weg onder biggenmarkt

De ontwikkelingen in de varkensmarkt helpen de stroeve biggenmarkt allerminst. De beursprijs bleef afgelopen week nog wel gelijk op €23 per big, maar verwacht wordt dat deze prijs geen stand kan houden. Biggenhandelaren rekenen op een prijsdaling van €1 per big.

Dat zou betekenen dat de biggenprijs op het laagste niveau van de afgelopen drie jaar komt te staan. Ook in Duitsland worden voor de komende week lagere prijzen verwacht. Daar waren de voorbij weken juist wel stijgende biggenprijzen te zien.

Eén reactie

  • Willem1984

    Maar in het laatste kwartaal komt alles goed vertelde de "specialisten" van de Rabobank een paar maanden geleden... Ben benieuwd!

Of registreer je om te kunnen reageren.