Varkenshouderij

Achtergrond 3381 x bekeken

Vereinigungspreis min 1 cent; slachterijen gelijk

De Vereinigungspreis is gisteren met een cent verlaagd naar een niveau van €1,37 per kilo geslacht gewicht. De Nord-Westcommissie kon niet voorbij aan de druk op de markt die door Duitse slachterijen vorige week was opgevoerd.

De slachterijen Tönnies en Vion houden echter beide de prijs gelijk op €1,35 per kilo. Dinsdag zijn de varkens op de Duitse internetveiling voor gemiddeld 2 cent minder verkocht dan de vorige veiling.

De verlaging met 5 cent vorige week door de Duitse slachterijen ging als een schok door Duitsland en de rest van Europa. Naast in Duitsland en Nederland zijn prijzen in Denemarken en België gedaald, blijkt uit de prijsvergelijking van ISN. Dat Duitse slachterijen de prijzen nu gelijk houden kan een afspiegeling zijn een iets vriendelijkere vleesmarkt maar mogelijk zijn ze ook gezwicht voor de felle protesten. Vorige week was immers de teneur dat de prijzen nog verder zouden kunnen dalen.

In Duitsland zijn vorige week bijna 930.000 varkens geslacht. Dat zijn 7.000 varkens meer dan de week ervoor. Een deel van de vleesvarkenshouders haalde varkens naar voren vanwege de dreigende verdere daling van de prijzen. In totaal zijn tot en met vorige week ruim 730.000 varkens méér geslacht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Wat de prijs volgende week gaat doen blijft spannend. Het aanbod varkens is niet overdreven groot terwijl de vleesverkopen de afgelopen dagen licht positief ontwikkelden. Het handelen van de slachterijen blijkt echter onvoorspelbaar.

Prognose: prijzen stabiliseren

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.