Varkenshouderij

Achtergrond 3931 x bekeken

Beursprijs biggen weer verder omlaag

Vorige week bereikte de biggenprijs het laagterecord van dit jaar en dat trieste record neemt alleen maar toe.

De definitieve beursprijs is woensdag, net als de afgegeven indicatieve prijs van afgelopen vrijdag, gezet op €22,50 per big. Dat is €1 minder dan vorige week. Vorig jaar lag de prijs in deze week nog op €36; het jaar ervoor op €39. Ook de biggenprijs van Vion is met €1 verlaagd naar een niveau van €21 per big.

Gebrek aan vertrouwen

De lagere biggennoteringen komen niet uit de lucht vallen; de plotselinge verlaging van de varkensprijs vorige week was juist wat de fragiele biggenmarkt niet kon gebruiken. Het gebrek aan vertrouwen in de markt is alleen maar groter geworden en mesters krijgen niet meer uitgerekend hoe ze zelfs bij deze lage biggenprijzen nog iets overhouden aan de varkens. Ze willen wel opleggen maar dan tegen lagere prijzen. Net als de afgelopen weken is het aanbod biggen volgens handelaren niet eens zo bijzonder groot.

Prijzen in Duitsland en Zuid-Europa ook onder druk

In het buitenland is de situatie al niet veel beter. In Duitsland en Zuid-Europa staan de prijzen ook nog onder druk. Zo daalde de Nord-Westnotering met €1 naar €34 per big. De notering van het Spaanse Zamora ging met €1 naar €26 per big naar beneden. Onder deze omstandigheden kunnen exporteurs geen betere prijzen maken en de aantallen uitgevoerde biggen blijven onder druk staan. De export naar Zuid-Europa is zo goed als opgedroogd. Ook Duitsland en Polen gaan moeizaam. Wat de biggenmarkt nu nodig heeft, zijn hogere varkensprijzen.

Prognose: druk op biggenprijs blijft

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.