VarkensAchtergrond

‘Stop met biggennoteringen en toeslagen’

Varkenshouder en handelaar Raymond te Lintelo wil af van biggennoteringen en toeslagen. ‘Afspraken over de toeslag zijn dodelijk voor de mester.’

Het gaat heel slecht in de varkenssector. Reden te meer om zo snel mogelijk te stoppen met de biggennoteringen met vaste toeslagen voor het hele jaar. Dit vindt Raymond te Lintelo. “De handel moet teruggekomen in de varkenssector. Zolang dat niet gebeurt, wordt nooit een fatsoenlijk inkomen verdiend en blijven jaarlijks onnodig veel bedrijven het loodje leggen.”

Biggenhandel

In Nederland en Duitsland houdt Te Lintelo vleesvarkens. Daarnaast doet hij biggenhandel. De varkenshouder annex handelaar is geen buitenstaander. Mede doordat hij twee jaar deel uitmaakte van de NVV-­noteringscommissie kent hij de handel van binnenuit. Wegens onvrede over de totstandkoming van de notering is hij uit de commissie gezet en uiteindelijk geroyeerd als NVV-lid.

Wat is er mis met noteringen en toeslagen?

“Een vleesvarkenshouder die biggen koopt op een bepaalde notering en een afspraak over de toeslag maakt, geeft in feite zijn portemonnee aan de handel. Dodelijk. Aan het einde van het jaar is de knip leeg. Zodra de mester iets verdient, stijgt de biggenprijs en worden zeugenhouders aangezet nog meer te produceren. Handel en slachterijen houden dit in stand. De handel krijgt grote volumes varkens en maakt dus omzet. Slachterijen leunen achterover omdat de varkens toch wel komen. De regie wordt nog strakker, omdat steeds meer slachterijen zich met biggenhandel bezighouden. Dan hebben ze invloed op de biggenprijs en dus op het aanbod.”

[([002_rb-image-2333692.jpeg]:inzetgroot)]

 

In hoeverre is uw verhaal gebaseerd op feiten?

“Ik zie het om mij heen en heb het bij de NVV van dichtbij meegemaakt met de noteringen. Ik ben bereid met iedereen over dit voorstel te discussiëren. Feit is dat het gros van de varkensboeren afgelopen tien jaar niks heeft verdiend.”

U wilt vleesvarkenshouders stimuleren dit patroon te doorbreken?

“Ja, de sleutel tot een beter rendement ligt bij hen. Een voorbeeld: waarom zou je in de zomer € 8 betalen boven de Nord-West-notering, zeg € 53 per big, terwijl de biggen wegens een groot aanbod maar € 38 waard zijn? Manipulatie van de noteringen is de reden. Als een big € 25 waard is moet deze dat geld opbrengen en als een big € 70 waard is moet een fokker dat beuren. Het afvlakken van pieken en dalen in de opbrengstprijs haalt alle handel uit de markt.”

“Ik pleit ervoor dat een mester steeds onderhandelt over de prijs die hij betaalt voor een nieuw koppel.”

De vleesvarkenshouder gooit dan zekerheden overboord.

“Ja, maar aan dat ontzorgen hangt wel een prijskaartje. Wat heb je aan een vaste koppeling met een vermeerderaar als je niks verdient? Wat een vleesvarkenshouder ook doet, verder uitbreiden, verbeteren van de technische resultaten, het zal hem geen cent extra opleveren omdat de marge toch weer van hem afvloeit. Hij kan zijn tijd beter besteden aan marktkennis vergaren en scherp zijn biggen inkopen. Wat mij betreft weg met alle toeslagen op de biggenprijs, zodat er weer handel komt.”

Een vaste koppeling heeft toch de nodige voordelen?

“Die koppeling kan blijven, maar zonder afspraken vooraf. Als een vleesvarkenshouder ergens goedkopere biggen kan krijgen of de stal even leeg wil laten staan, moet dat kunnen. Mijn systeem stimuleert ook kwaliteitsbiggen te fokken, want die zijn het eerst verkocht, tegen de beste prijs.”

Wat schiet de vermeerderaar verder op met uw plan?

“Prijzen zullen sterker fluctueren met als gevolg dat de markt het aanbod strakker stuurt. Dit voorkomt langdurige overproductie.

“Door de kunstmatig hoge biggenprijs krijgen zeugenhouders vrij eenvoudig geld voor uitbreiding. Als de markt zijn werk doet is deze onvoorspelbaarder en wordt minder royaal gefinancierd. Dan waren er nu minder grote zeugenbedrijven. Aan grote varkensbedrijven en vaste structuren gaat de sector uiteindelijk kapot.”

De handel en slachterijen zullen geen spaan heel laten van uw verhaal.

“Ja, zij willen alleen maar meer grip krijgen op de varkenshouders en hun portemonnee. In mijn filosofie blijft een rol voor de handel weggelegd, maar zonder prijsafspraken. Slachterijen mogen met hun roepprijs doen wat ze willen, zolang er goede marktwerking is van voor tot achter in de keten.”

Hoe krijgt u collega’s mee?

“Ik wacht eerst de reacties af. Blijkt er veel bijval voor mijn plannen dan wil ik die met collega’s oppakken. Zo niet, dan blijft alles hetzelfde.”

Lees ook: ‘Nederlandse varkenshouderij is failliet’

Beheer
WP Admin