Varkenshouderij

Achtergrond 1924 x bekeken 3 reacties

Biggenprijs beurs minder gezakt dan verwacht

De definitieve beursprijs voor de biggen komt uit op €27 per big. Dat is een daling van €1 ten opzichte van vorige week, maar €0,50 minder dan afgelopen vrijdag werd verwacht. Daarmee ligt de notering €18 onder die van vorig jaar dezelfde week.

De redenen voor de prijsverlaging zijn bekend: het aanbod aan biggen blijft vrij groot terwijl de afzetmogelijkheden beperkt zijn. Door de hitte zijn de afgelopen week minder plaatsen vrij gekomen. De export loopt slecht en tegen lagere prijzen. In Polen en Duitsland woedt nog altijd een harde concurrentiestrijd met de Deense biggen en die zal naar verwachting weinig luwen. Vleesvarkenshouders zijn terughoudend om op te leggen; de varkensprijs blijft kwakkelen terwijl de voerkosten stijgen. Nederlandse varkenshouders kampen ook nog met zeer hoge mestafzetkosten.

Ondanks de slechte situatie kan er de komende weken misschien een bodem in de markt komen. Nu temperaturen zijn gezakt en er meer varkens geleverd gaan worden, komen ook meer biggenplaatsen vrij. Gesteund door stabiele of licht hogere varkensprijzen kan de biggenprijs het dieptepunt wel eens hebben bereikt.

Prognose: prijzen stabiliseren.

Rene Stevens

Laatste reacties

  • Knorretjes

    De biggenprijs verder verlagen heeft toch geen zin want er wordt niets meer opgelegd.. En geeft alleen maar reden om de vlv prijs laag te houden. De biggenprijs op dit moment verhogen zal ervoor zorgen dat er rust komt en er gewoon wordt opgelegd.

  • RIOGRANDE

    als dit zo doorgaat bij wk 37 vlg grafiek beurs 11,50

  • RIOGRANDE

    sorry 13,50

Of registreer je om te kunnen reageren.