Varkenshouderij

Achtergrond 2124 x bekeken

Stroeve biggenhandel

De definitieve beursprijs voor biggen is vastgesteld op €33; €1,50 minder dan vorige week. De biggenhandel loopt stroef tot dramatisch, om de woorden van enkele handelaren te gebruiken.

Vleesvarkenshouders zijn niet gretig om biggen op te leggen. Ze zijn kopschuw geworden door de scherpe prijsdaling van de afgelopen weken. Door de gebroken weken van de afgelopen maand met veel uitval van slachtdagen, zijn er minder vleesvarkens geslacht en is er minder ruimte voor nieuwe opleg. Vrije koppels zijn moeilijk af te zetten. Binnen vaste koppelingen loopt dat wel beter, maar de vleesvarkenshouders heronderhandelen veel vaker over de hoogte van de toeslagen.

Ook de export loopt matig. In Duitsland willen de vleesvarkenshouders in de eerste plaats biggen van Duitse herkomst onder invloed van de Europese etiketteringsregels. Ook binnen het dierenwelzijnsinitiatief Tierwohl speelt dit. De subsidies worden alleen gegeven aan Duitse varkenshouders. Tönnies is druk bezig een eigen integratie op te zetten en legt vooralsnog Duitse vermeerderaars en vleesvarkenshouders vast. De concurrentie tussen Tönnies en Westfleisch bij het opzetten van integraties en het zeker stellen van de eigen aanvoer zorgt er naar verluidt bovendien voor dat de Duitse biggennoteringen nauwelijks omlaag gaan.

Prognose: dalend.

Meer informatie over de prijzen van biggen vindt u via de volgende link in Boerderij op Maat:
Diverse biggenprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.