Varkenshouderij

Achtergrond 2088 x bekeken

Krap aanbod stuwt Vereiningungspreis omhoog

De Vereinigungspreis steeg gisteren met 3 cent naar €1,45 per kilo geslacht gewicht.

De markt in Duitsland is positief gestemd: de slachterijen trekken hard aan de varkens door een krap aanbod en de ISN meldt dat betere vleesprijzen worden gemaakt voor belangrijke onderdelen. De noteringen van Tönnies en Vion Duitsland waren bij het sluiten van deze krant nog niet bekend. De verwachting is dat de slachterijen meegaan in deze verhoging. Overigens ligt de notering nog altijd €0,15 per kilo onder het niveau van vorig jaar. Toen zat die in de lift en piekte eind juni op €1,78.

Ondanks de positievere stemming moet nog blijken of de prijzen de komende weken doortrekken. Volgende week is er door Pinksteren immers een slachtdag minder. Bovendien wil de zomer nog niet echt doorbreken in Noordwest-Europa, wat ook remmend kan werken. Export naar markten buiten de EU staat onder druk. Na enkele weken van prijsstijgingen, liet de Duitse internetveiling dinsdag stabilisatie zien. Ondanks de beperkte omvang van de beurs, wordt deze wel als indicator van de prijsontwikkelingen gezien.

Een verhoging van de varkensprijzen in Nederland en Duitsland komt nu vooral door het relatief beperkte aanbod varkens. Dit jaar is echter al meerdere keren gebleken dat een structureel prijsherstel vooral uit de vleesmarkt zelf moet komen.

Prognose: varkensprijzen stijgen licht.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.