VarkensAchtergrond

‘Focus op stoppen met castreren en couperen’

Ministers van Nederland, Duitsland, Denemarken? en Zweden tekenden een aanbevelingsbrief voor één gelijk varkenswelzijn in? de EU. De eisen worden verscherpt. Denemarken heeft met een productie van 30 miljoen varkens per jaar een groot aandeel in de Europese varkenssector. Volgens de Deense landbouwminister Dan Jørgensen is het zijn plicht kennis te delen en belanghebbenden bij elkaar te brengen.

Naam: Dan Jørgensen (40)

Functie: Deense minister van landbouw en visserij en organisator van het congres Improving Pig Welfare.

Het congres ‘Improving Pig Welfare – what are the ways forward?’ bracht in Kopenhagen belanghebbenden samen, zoals onderzoekers, varkenshouders en ngo’s. Jørgensen: “Dit heeft geleid tot vooruitstrevende gesprekken.”

Wat was voor u het hoogtepunt van het congres?

“Dat was het moment dat we de aanbevelingsbrief voor de Europese Commissie tekenden. Dat is de voornaamste output van dit congres. En ik hoop dat het ook een goede netwerkbijeenkomst was voor de mensen uit heel Europa die betrokken zijn bij varkenswelzijn.”

Wat betekent het ondertekenen van de aanbevelingsbrief voor varkenshouders?

“De aanbevelingsbrief staat voor een beter varkenswelzijn en een gelijk speelveld in Europa. Onze varkenshouders zijn koplopers. Concurreren met andere landen is moeilijk. Een gemeenschappelijke Europese aanpak draagt bij aan een betere concurrentiepositie van onze varkenshouders.”

Denkt u dat dit op korte termijn is te realiseren?

“Ja, dat denk ik wel. We hebben nu een kleine groep toegewijde ministers, maar we zijn niet de enigen in Europa die betrokken zijn bij deze onderwerpen. Er is een duidelijke meerderheid in het Europees Parlement. Ook krijg ik signalen van andere ministers die bereid zijn zich in te zetten voor deze onderwerpen.”

Strengere
 EU-welzijnseisen

In Kopenhagen tekenden de landbouwbewindslieden van Nederland, Denemarken, Duitsland en Zweden een aanbevelingsbrief. Hierin staan voorstellen om de Europese wetgeving te wijzigen:

Het complete artikel leest u in Boerderij 34: Varkenswelzijn in hele EU gelijk.

Beheer
WP Admin