Varkenshouderij

Achtergrond 1595 x bekeken 6 reacties

Beurs eindelijk boven €30 per big

De definitieve beursnotering voor biggen komt deze week uit €32 per big. Daarmee passeert deze eindelijk de bovengrens van €30 per big.

De situatie op de biggenmarkt is ronduit positief te noemen. Sinds het dieptepunt in januari is de beursprijs met €8 gestegen. Het verschil met vorig jaar is nog groot, maar slinkt nu wekelijks.

Een reden voor de positieve prijsontwikkeling is het aanbod van biggen; dat is beperkt en dat blijft naar verwachting nog zeker enkele weken het geval. Dat is deels een seizoenseffect, maar dit jaar is dat versterkt doordat eind vorig jaar en begin van dit jaar veel biggen zijn geslacht. Het is nu puzzelen om voldoende biggen van voldoende gewicht bij de mesters af te kunnen leveren.

Daarnaast is de vraag naar biggen goed. Het vertrouwen in de varkensmarkt verbetert elke dag, in Nederland en de rest van Europa. Dat laatste is te zien aan hogere prijzen en betere export van biggen naar het zuiden en oosten van Europa. Het is onder deze omstandigheden steeds gemakkelijker om betere prijzen te maken.

Er zijn geen signalen dat de biggenmarkt op korte termijn inzakt. Een verdere verbetering van de prijs ligt daarom in het verschiet.

Prognose: prijzen stijgen.

Rene Stevens

Laatste reacties

 • V. Arkenshouder

  en de vleesvarkenshouder dan???
  Er wordt altijd maar gesproken over de biggenprijs, dat die eindelijk uit het dal komt. Wat is de bovengrens per kg geslachtgewicht Rene?
  De vermeerderaars hebben de laatste 2 jaar, betere jaren gehad als mesters, als ze biggen goed verkocht hebben, vleesvarkens is al jaren onder de maat!

 • Hogman1

  #1 Vleesvarkenshouders moeten zelf biggen gaan fokken
  Zonder dat is er geen toekomst meer.
  Er zijn namelijk 5 afnemers voor de vleesvarkens en 5000 voor biggen.

 • Biggemans

  Hogman,,, dat klopt

 • John*

  biggen worden nog steeds onder de kostprijs verkocht, waarom zou je ze dan als mester zelf fokken en de sores op je bedrijf halen?

 • Hogman1

  #4 het is net als met zelfmengen ,een berg sores maar je weet wel wat er in zit

 • John*

  Je kan beter investeren in een goede vleesvarkenshouder/vermeerderaar relatie. Elke maand een paar uur bij elkaar komen en open kaart spelen dan kan je pas stappen zetten en vraagt veel minder investeringen!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.