Varkenshouderij

Achtergrond 3491 x bekeken

Twijfel over omvang zeugenbox na vonnis Straathof

Varkenshouder Adriaan Straathof kreeg eind vorige maand in 2e instantie geen gelijk kreeg bij de rechter dat zijn dekstalboxen aan de normen voldoen. Dat hij een procedure aanspande blijkt echter zo gek nog niet, want hij is lang niet de enige zeugenhouder die met te krappe boxen werkt.

Het vonnis van het Oberverwaltungsgericht in het Duitse Maagdenburg dat de zeugenboxen in de dekstalsectie op een bedrijf van Straathof in Saksen-Anhalt te klein zijn, heeft veel stof doen opwaaien. Niet omdat Adriaan Straathof weer eens een gerechtelijke tik op de vingers heeft gekregen, maar omdat veel andere zeugenhouders daarmee ook niet aan de wettelijke normen blijken te voldoen. Het vonnis, uitgesproken in een door Straathof ingesteld beroep tegen een uitspraak bij een lagere rechter, heeft dus gevolgen voor de sector als geheel.

Beroepsverbod

De kwestie vindt zijn oorsprong in de bezwaren die de veterinaire toezichthouder in de Landkreis Jerichow tegen de boxen van het daar gevestigde Straathof-bedrijf had gemaakt. Deze en andere bezwaren leidden eerder dit jaar tot een beroepsverbod voor Straathof persoonlijk. De ondernemer mag op grond daarvan in heel Duitsland geen varkens meer houden.

Zeug moet ongehinderd kunnen uitstrekken

Het proces in Maagdenburg ging echter niet over het beroepsverbod tegen de Nederlander, maar puur en alleen over de door de veterinairen gewraakte zeugenboxen. De controleurs waren van oordeel dat de zeugen hun ledematen als ze op hun zij liggen ongehinderd moeten kunnen uitstrekken en dat kan in de in Duitsland gebruikelijke boxen met een breedte van 65 tot 70 centimeter niet, met name niet als de boxen naast elkaar opgesteld zijn. De rechter(-s) in Maagdenburg zijn het daarmee eens, want zo staat het in de wettelijke paragrafen van de zogenoemde Tierschutznutztierverordnung, de verordening inzake de bescherming van productiedieren.

Voor heel Duitsland richtgevend besluit

De landbouwminister van Saksen-Anhalt, Hermann Onko Aeikens, reageerde op het vonnis door dit te karakteriseren als een voor heel Duitsland richtinggevend besluit. Ook zijn collega in Meckelenburg-Voor-Pommeren, Till Backhaus, ziet dat zo. Deze deelstaatsbewindsman ziet zich bovendien bevestigd in zijn aanbeveling aan de zeugenhouders om - afgezien van de kraamstal - helemaal geen boxen meer te gebruiken. Hij pleit er echter tevens voor om de zeugenhouders niet hals over kop te verplichten hun stalinrichting aan te passen, maar daar goed de tijd voor te nemen, ook met het oog op de problemen die zouden kunnen ontstaan met de financiering.

ISN: geen voorbarige conclusies trekken

De belangenbehartiger van de Duitse varkenshouderij, ISN, is blij met deze 'bezonnen reactie'. Volgens ISN moet worden bedacht dat het vonnis van het Oberverwaltungsgericht primair over de boxen van het Straathof-bedrijf in de Landkreis Jerichow gaat en dat daar om die reden geen voorbarige conclusies over de boxen in de Duitse zeugenhouderij als geheel kunnen worden getrokken. Eerst dient te worden afgewacht wat de experts inzake dierenwelzijn over de kwestie te zeggen hebben, aldus ISN.

Of registreer je om te kunnen reageren.