Varkenshouderij

Achtergrond 2255 x bekeken

Stabiele varkensprijzen in vriendelijke markt

De varkensprijzen in Nederland en Duitsland staan vast op een laag niveau. De markt wordt als vriendelijk omschreven. In de biggenmarkt zijn stijgende prijzen te zien.

De varkensmarkt staat er beter voor ten opzichte van de voorgaande weken. De druk op de prijzen is flink afgenomen en de vraag naar varkensvlees neemt toe richting de feestdagen. Toch resulteert dit nog niet in hogere varkensprijzen. In de biggenmarkt zijn wel prijsstijgingen te zien.

Duitse markt

De Duitse varkensmarkt wordt omschreven als zeer vriendelijk. Slachterijen nemen de dieren graag op en de vraag naar varkensvlees is goed te noemen. Door te dreigen met hauspreisen bij een verhoging van de Vereinigungspreis, lukte het de slachterijen vorige week een prijsstijging te voorkomen. De Duitse varkensprijs staat nu op €1,25 per kilo geslacht gewicht, het laagste niveau sinds de dioxinecrisis van begin 2011. Dinsdag bleef de gemiddelde prijs op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs gelijk op €1,30 per kilo geslacht gewicht.

Nederlandse markt

In de Nederlandse markt kwamen de Beurprijs en de notering van Vion niet van hun plek in week 50. Daarmee blijven de prijzen op een bijzonder laag niveau staan. De verwachting is dat ook de prijzen van andere slachterijen woensdag niet zullen wijzigen. Vanuit de markt komen wel signalen dat de verkoopprijzen van verschillende varkensvleesproducten een plus noteren. Die ontwikkeling heeft vooralsnog echter geen invloed op de varkensprijzen van de slachterijen.

ISN

De Europese varkensmarkt is in tweeën verdeeld. Waar de prijzen in het noorden gelijk blijven, staan de prijzen in Zuid-Europa juist onder druk. In de Europese varkensprijsvergelijking van de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN zakken de prijzen in Spanje, Italië en Frankrijk naar het laagste niveau van dit jaar. Nederland komt nog altijd als slechtste uit de bus: varkenshouders krijgen €1,111 per kilo geslacht gewicht. Ondanks dat de prijs in Groot-Brittannië met 3,9 cent zakte, blijft de prijs daar het hoogst. Britse mesters krijgen volgens ISN €1,576 per kilo betaald.

Biggenmarkt vriendelijker

De biggenmarkt lijkt een moeizame periode nu definitief achter zich te laten. Het aanbod aan biggen neemt nog altijd af en de vraag naar de dieren neemt toe. Varkenshouders hebben meer vertrouwen gekregen in de varkensmarkt en leggen weer biggen op. Bovendien willen ze verdere prijsstijgingen in de biggenmarkt voor blijven.

De export van biggen loopt wat vlotter dan in de voorbije weken, maar van echte hosannastemming is geen sprake. De afzet van de biggen naar Oost-Europa is lastig. Vanuit Zuid-Europa komt wel wat meer vraag naar de dieren. Bovendien worden meer biggen als slachtbig afgezet.

BPP

De BestPigletPrice ging maandagavond opnieuw omhoog en komt na een stijging van 1 euro uit op €29,50 per big. In Duitsland bleef de Nord-West-notering voor biggen van 25 kilo maandag nog gelijk, maar de druk op de prijs is minder groot dan vorige week. Voor volgende week wordt een verhoging niet uitgesloten.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.