Varkenshouderij

Achtergrond 1648 x bekeken

Stabiele varkensmarkt richting feestdagen

De varkensmarkt in Noord-Europa kenmerkt zich als stabiel. Varkensprijzen in binnen- en buitenland komen niet van hun plek. In de biggenmarkt is wel ruimte voor prijsstijgingen.

Er zit maar weinig beweging in de varkensmarkt. De varkensprijzen staan al een aantal weken rotsvast op dezelfde plek en daar lijkt voor de jaarwisseling geen verandering in te komen. In de biggenmarkt is wel sprake van een positieve stemming. Deze week zijn opnieuw stijgende biggenprijzen te zien.

Duitse markt

De Duitse varkensprijzen staan nog altijd op €1,25 per kilo geslacht gewicht. De vleesmarkt in Duitsland draait op volle toeren in de weken voor kerst. De afzet van de verschillende varkensvleesproducten loopt vlot en in sommige gevallen is de vraag zelfs groter dan het aanbod. Toch houden de slachterijen de varkensprijzen op hetzelfde niveau als in de voorbije weken. Handelaren melden dat de slachthuizen zelfs dieren naar voren halen om aan de vraag te kunnen voldoen.

Stabiel niveau

In Nederland staan de Beursprijs voor vleesvarkens (€1,17 per kilo) en de notering van Vion (€1,19 per kilo) op hetzelfde niveau als in de afgelopen weken. De verwachting is dat ook de prijzen van de andere Nederlandse slachterijen deze week niet van hun plek zullen komen. Varkensvlees wordt richting de feestdagen goed afgezet, maar het aanbod aan slachtrijpe varkens is aan de ruime kant. Door dit ruime aanbod lijken prijsstijgingen uit te blijven.

ISN

De Europese varkensprijsvergelijking van de Duitse varkenshouderijorganisatie ISN laat nieuwe prijsdalingen zien in Spanje en Italië. De prijs in Spanje zakte met 0,4 cent naar €1,278 per kilo geslacht gewicht, in Italië staat de prijs na een daling van 1,5 cent op €1,41 per kilo. In de vergelijking van ISN blijkt opnieuw dat de varkensprijzen in Noord-Europa stabiel blijven, terwijl in het zuiden van Europa de prijzen nog altijd onder druk staan. Nederland blijft staan op €1,111 per kilo geslacht gewicht.

Biggenprijzen in de plus

De biggenmarkt onttrekt zich aan de patstelling in de varkensmarkt. De markt is zeer vriendelijk en handelaren spreken zelfs van een tekort aan biggen. Het aanbod aan biggen kan nauwelijks voorzien in de vraag. Steeds meer biggen gaan weg voor de slacht, waardoor het aanbod krimpt. De biggen worden goed gevraagd door de mesters.

BPP

De vriendelijke marktsituatie vertaalt zich ook in stijgende biggenprijzen. In Nederland pluste de BestPigletPrice met €1,50 naar €31 per big. In Duitsland ging de belangrijke Nord-West-notering (25 kg) omhoog met 50 cent naar €30,50 per big. Ook de andere biggennoteringen in Duitsland lieten een kleine plus zien. In de voorbije weken bleven de prijzen in Duitsland in tegenstelling tot de Nederlandse nog op hetzelfde niveau.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.