Foto: AFP VarkensAchtergrond

Britse varkensbond voert actie

De Britse National Pig Association (NPA) houdt van ‘name and shame’. Nu, in de dagen voor kerst, voert de varkensbond weer actie tegen supermarkten die te weinig gammon, ofwel gerookte ham, uit eigen land in het vleesvak hebben.

Uit cijfers van de andere organisatie in de sector, het varkensschap AHDB Pork, blijkt dat de invoer van varkensvlees én van ham op vrijwel hetzelfde peil ligt als vorig jaar.

De NPA ‘controleert’ al jaren via de zogenaamde PorkWatch hoeveel varkensvlees, en daarvan gemaakte producten, in de Britse supermarkten uit eigen land komt. De bond oefent daarmee druk uit op de winkeliers om het aandeel Brits te verhogen en heeft daar ook wel succes mee. Wat varkensvlees betreft is een groot aantal winkelketens inmiddels 100% ‘British’, maar bij bacon, ham en andere vleeswaren blijft dat nog altijd beduidend minder.

‘Gammon’

Nu heeft de bond het oog gericht op gammon, een bij de Britten populair kerstalternatief voor de kalkoen, maar ook jaarrond een veel gekocht stukje vlees, in de vorm van dikke plakken of rollade. Die gerookte ham komt voor het overgrote deel uit ons land, Denemarken, Duitsland of Ierland, blijkt uit een onderzoek in 150 supermarkten. Bij marktleider Tesco is nog wel 29% van de gammon Brits, maar bij de tweede, Asda, is dat niet meer dan 8%. “We weten ook wel dat er een zware concurrentiestrijd heerst onder de winkels, maar Asda zou toch op z’n minst net zo goed uit de bus kunnen komen als Aldi en Lidl, die wel veel Brits verkopen. Wij erkennen dat er een overvloed aan varkensvlees beschikbaar is op de Europese Markt en de kracht van het pond maakt dat ook relatief goedkoop. Maar als de winkeliers een goedlopende Britse varkenssector bij de hand willen hebben, die het jaarrond een traceerbaar en hoog welzijnsproduct maakt dat van goede kwaliteit is, dan zullen ze ons varkenshouders ook voldoende moeten steunen”, zegt voorzitter Richard Longtorp.

Tegenstrijdige cijfers

De bevindingen van de NPA lijken in strijd met recente cijfers van AHDB Pork. Over de eerste tien maanden van dit jaar voerde Groot-Brittannië 731.600 ton varkensvlees en –producten in. Dat is net 9.000 ton meer dan in dezelfde periode in 2014. De import van varkensvlees nam met ruim 4% toe naar 302.500 ton, waarbij vooral de Denen hun aandeel verder konden opvoeren. De invoer van bewerkte ham en varkensschouders lag echter met 115.000 ton op vrijwel hetzelfde peil als een jaar eerder. In deze categorie blijft Ierland tot nu toe de grootste leverancier, maar rukt Polen in snel tempo op. Bij bacon en ham is weer sprake van een daling met een procent of drie naar 207.000 ton, met een teruglopend aandeel van ons land ten gunste van Denemarken.

Enorme toename ingevoerde varkens

De statistiek laat nog een opvallend cijfer zien. Groot-Brittannië voerde in de eerste tien maanden van dit jaar bijna 694.000 levende varkens in, terwijl dat een jaar geleden niet meer dan 186.700 was. Voor die enorme toename is echter wel een verklaring, zegt marktanalist Stephen Howarth van AHDB Pork: “Wij denken eigenlijk niet dat het hier om een échte toename gaat. Dit betreft vooral de handel over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, waar de cijfers altijd nogal onzeker zijn. Ierse varkenshouders kunnen ervoor kiezen hun dieren naar het Britse Noord-Ierland te brengen, als de prijs daar net iets hoger ligt. Wij baseren ons liever op de slachtcijfers van het ministerie van landbouw in Noord-Ierland zelf en die zijn zelfs wat lager dan vorig jaar. De varkensstapel is in beide delen wel wat toegenomen, maar dat is onvoldoende om een sterke handelsstroom te vermoeden.”

Beheer
WP Admin