Varkenshouderij

Achtergrond 1995 x bekeken

Varkensmarkt EU onder druk bij ruim aanbod

De varkensmarkt staat onder grote druk. Na de forse prijsverlaging in Duitsland vorige week, gingen ook de Nederlandse noteringen onderuit. In heel Europa dalen de varkensprijzen.

De varkensmarkt in Europa staat enorm onder druk. Niet alleen in Duitsland en Nederland is sprake van een ruim aanbod aan varkensvlees, in heel Europa is het aanbod slachtrijpe varkens groot en draaien slachterijen op volle toeren. De vleesverkopen lopen daarentegen terug. Het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waaruit blijkt dat verwerkt vlees kankerverwekkend zou zijn, speelt hierin een rol. Vooral in het zuiden van Europa is de consumptie van vlees afgenomen. In de Europese varkensprijsvergelijking van ISN laten vrijwel alle landen een daling in de varkensprijs zien.

Varkensprijzen onder druk

Door de druk die vanwege het ruime aanbod en de tegenvallende vraag op de markt is komen te staan, zijn de verschillende varkensprijzen in binnen- en buitenland fors gedaald. Vorige week zakten de Duitse noteringen al met 4 cent naar €1,38 per kilo geslacht gewicht. De prijzen in Duitsland liggen daarmee onder het niveau van vorig jaar in dezelfde periode. Dinsdag zakte de prijs op de internetveiling van de Duitse varkensbeurs (Teleporc) met 4 cent naar €1,38 per kilo. Hoewel op de Teleporc-veiling een beperkt aantal dieren wordt verhandeld, geeft de veiling wel een goed beeld van de huidige marktsituatie.

Nederlandse prijzen dalen

Ook de Nederlandse prijzen staan onder druk. Voor het weekend ging de beursprijs al met 5 cent onderuit naar €1,30 per kilo geslacht gewicht. Vion verlaagde maandag zijn varkensprijs met 3 cent naar €1,32 per kilo. Het vleesconcern uit Boxtel meldt tegenvallende verkopen van varkensvleesproducten. Vooral de afzet van hammen loopt slecht. Vion wijt dit onder andere aan tegenvallende vleesconsumptie in Zuid-Europa naar aanleiding van het WHO-rapport.

Vorig jaar konden de noteringen in Duitsland en Nederland in deze periode van het jaar langere tijd stabiel blijven. Daarentegen is op dit moment voorlopig de druk nog niet van de ketel in de varkensmarkt en worden lagere varkensprijzen verwacht in binnen- en buitenland.

Biggenprijzen gelijk

De biggenmarkt komt door de instabiele varkensmarkt niet van zijn lage niveau af. Varkenshouders zijn vanwege de dalende varkensprijzen terughoudend in het opleggen van biggen. Als ze al biggen willen kopen, dan tegen lagere prijzen. In de voorbije weken was sprake van een teruglopend aanbod aan biggen, maar die ontwikkeling stagneert door de mindere vraag naar de dieren.

De BestPigletPrice kwam maandag opnieuw niet van zijn plek en komt uit op €30,50 per big. Sinds zijn eerste openbare notering op 5 oktober van dit jaar veranderde deze biggenprijs nog niet.

Voor de ontwikkeling in de varkens- en biggennoteringen in Boerderij op Maat klikt u op de volgende links:
Beursprijs voor vleesvarkens
Duitse varkensprijzen
Beursprijs zeugen

Of registreer je om te kunnen reageren.