Varkenshouderij

Achtergrond 2606 x bekeken

Biggen wegen geeft schat aan informatie

Familie Essens nam de ontwikkeling van hun biggen onder de loep. Dat levert veel relevante informatie om de bigkwaliteit te verbeteren.

De ogen gingen open voor Gerry en Mia Essens: begin dit jaar hadden ze tien weken een stagiair die voor hen de pasgeboren biggen woog: 93 tomen. De nakomelingen van de Topigs 20-zeug × Tempo-eindbeer wogen gemiddeld 1,28 kilo. Vrij normaal. Wel bleek de spreiding per toom enorm. De zwaarste biggen zitten boven 1,8 kilo na geboorte, terwijl de lichtste dieren geen 700 gram wegen. Gerry: “In een toom zitten kleine en grote biggen. Dat is zichtbaar. Maar je schrikt als blijkt dat een big in dezelfde toom zoveel meer weegt dan een andere.”

Biggenopfokprogramma

Het wegen van biggen past in het biggenopfokprogramma Big Control van voerleverancier Agrifirm. Het voerbedrijf heeft in dat programma een trits maatregelen opgesomd om biggen zo probleemloos mogelijk op het aflevergewicht te krijgen. Dat betreft de voeding, het klimaat, het registreren van gegevens enzovoort.

Tijdgebrek was de reden om de biggen­opfok niet eerder goed onder de loep te ­nemen. Mia: “Met een stagiair kom je daar wel aan toe.” Toch geeft het extra werk. Een koppel biggen dat eind van de dag wordt geboren, woog de familie 
’s avonds. Dus na een avondje uit moesten ze soms ’s nachts nog biggen wegen.

Aanknopingspunten

Meten en registreren van data is geen gemeengoed in de varkenshouderij. Toch biedt het aanknopingspunten om de bedrijfsvoering te verbeteren. Dat is de ervaring van familie Essens. De spreiding in biggewichten komt ergens vandaan. Daarom krijgen de zeugen sinds twee maanden suiker in de laatste week van de lactatie. De hoop is dat de eicellen voor de volgende worp zich beter ontwikkelen, zodat de spreiding in big­gewichten afneemt. Hoe dit uitpakt, is nog afwachten.

Het ligt niet voor de hand dat de voeding tijdens de dracht de oorzaak is van de spreiding in biggewichten. De zeugen liggen in een dynamische groep en worden volgens schema gevoerd, in voerstations. Die zijn gecheckt en geven de juiste hoeveelheid voer af. De voeding in de dracht wordt daarom nog buiten beschouwing gelaten om de gewichten te uniformeren.

De gespeende biggen zijn levenslustig en nieuwsgierig, zoals dat hoort. Streptokkoken zijn geen probleem op dit bedrijf.
De gespeende biggen zijn levenslustig en nieuwsgierig, zoals dat hoort. Streptokkoken zijn geen probleem op dit bedrijf.

Diergezondheid

De hoop is dat uniformere biggen gemiddeld meer vreten en na spenen vlotter doorgroeien. Naast de biggewichten is ook de voeropname gevolgd van de zogende biggen en enkele afdelingen gespeende biggen. Bij een afdeling gespeende biggen is ook de dagelijkse wateropname geregis­treerd. Het blijkt dat de biggen voor spenen gemiddeld 250 gram droge stof uit droogvoer opnemen, 150 gram minder dan de richtlijn die Agrifirm hanteert. Het voerbedrijf legt de lat op 400 gram droge stof uit (meng)voer, bij spenen op 26 dagen. Om dichter bij de streefwaarde te komen, staat bij biggen vanaf drie dagen leeftijd een voerkom in het hok met een luxe, heerlijk ruikend korreltje. Snoepgoed, noemt Mia het. Mia verzorgt de kraamstal. Vanaf levensdag 10 geeft ze Air Line 2.0-big, met een EW van 1,18. Dit voer krijgen de biggen tot afleveren, steeds in droge vorm. Soms is het compromissen sluiten. De voerkom staat achter in het kraamhok, bij de kont van de zeug. Dan hoeft Mia voor bijvullen niet de hokken in. Dat beperkt het risico op versleping van ziektekiemen. De zeugen stimuleren de biggen daarentegen niet om te vreten. Alleen als het voerbakje vervuilt, wordt dit verplaatst richting de kop van de zeug.

De lacterende zeugen krijgen sinds kort in laatste week in het kraamhok suiker bijgevoerd.
De lacterende zeugen krijgen sinds kort in laatste week in het kraamhok suiker bijgevoerd.

Geen vaccinaties nodig

Vanaf geboorte tot afleveren op 24,8 kilo is de voeropname 27,5 kilo per big. Tijdens de opfok drinken de biggen 2,4 liter water tegenover 1 kilo voer. De biggen verdragen het energierijke voer goed, is de ervaring. Streptokokken zijn geen probleem, verklaren de varkenshouders. De diergezondheid is sowieso goed. De dierdagdosering zit op 1,5 per zeug op jaarbasis. De biggen gaan zonder vaccinaties naar de vleesvarkenshouder. Natuurlijk doen zich weleens gezondheidsproblemen voor, erkent Gerry, maar niet zodanig dat vaccinaties nodig zijn.
{[foto,4}}

Reststal

Na een paar dagen wennen, pakken de gespeende biggen het goed op. Ondanks de achterblijvende voeropname in de zoogtijd, gaan ze goed aan het vreten en ze ontwikkelen zich naar behoren. Boven 20 kilo beginnen de biggen mooi in model te komen. De kleur is ook goed en de biggen zijn nieuwsgierig, zoals dat hoort. Er zit weleens een big tussen met oor­necrose. Familie Essens heeft geen reststal. Alle biggen gaan naar de mester. Een restbig gaat weg voor de slacht.

Big Control van Agrifirm legt de lat hoog. Het is niet zo dat alle doelen per se gehaald moeten worden. De insteek is wel dat het zeugenhouders stimuleert om de biggen(opfok) te blijven verbeteren. Bij ­familie Essens is de ambitie gegroeid om steeds betere biggen te leveren. Op termijn komt weer een stagiair op het bedrijf. Dan wordt weer gewogen en gekeken wat de ervaringen van begin dit jaar hebben gebracht.

Foto

  • Biggen wegen geeft schat aan informatie

Of registreer je om te kunnen reageren.