Varkenshouderij

Achtergrond 8313 x bekeken 9 reactieslaatste update:15 okt 2015

Houtkachel in zeven jaar terugverdiend

Johan en Nancy Walvoort stapten over van gaskachels naar een houtkachel om hun varkensstallen en woning te verwarmen. Ze stoken houtsnippers die ze in de regio kopen.

Als Johan Walvoort een bak houtsnippers pakt met de voorlader komt een stofwolk vrij. De brandstof voor de kachel is kurkdroog. Dat is precies wat de varkenshouder wil. Voor een hoog rendement en het behoud van de kachel besteedt hij veel aandacht aan het drogen van houtsnippers.

Johan Walvoort en Nancy Walvoort-Peters in Loerbeek (Gld.) zijn in april 2012 overgestapt van gaskachels naar een houtkachel voor de verwarming van hun varkensstallen. De cv’s in de stallen waren dringend aan vervanging toe. Na een halfjaar sloten ze ook het woonhuis aan op de installatie. De Walvoorts gebruiken nu enkel gas voor het koken; de houtkachel verwarmt ook de waterboiler.

Beweeg over het icoon voor meer bedrijfsinformatie.

De eerste houtkachel

De ondernemers gingen niet over één nacht ijs. Zeven à acht jaar terug kwamen ze voor het eerst in aanraking met een houtkachel op een vakbeurs. Na 
bezoeken aan collega’s, oriënteren en rekenen kozen ze voor een biomassakachel van Heizomat. Deze verbrandt houtsnippers, zaagsel, houtpellets, houtkrullen, miscanthus, stro en graan.

Kosten

De totale investering was € 60.000. De kachel zelf kostte € 30.000. Het leidingwerk bedroeg € 30 per strekkende meter. De rest van de uitgaven betroffen het kachelhuis (zeecontainer), de voorbereiding, de aanschaf van machines, het grondwerk en de investering in houtopslag. “De terugverdientijd schat ik op zeven jaar”, zegt Walvoort. “Dat bereiken we door € 1.300 per maand te besparen op aardgas. Voorheen ging er jaarlijks 22.000 tot 24.000 kuub gas doorheen.”

Plaatsing buiten de stallen

De kachel staat opgesteld in een zeecontainer. In de stallen was onvoldoende ruimte om de installatie te plaatsen. Het voordeel van plaatsing buiten de stallen is dat er minder kans is op brandgevaar, dat scheelt weer in de verzekeringspremie. Hiertegenover staan de aanschaf van de zeecontainer en extra leidingwerk.

Walvoort koos voor een installatie zonder warmtebuffer, vanwege de beperkte ruimte in de container. “Consequentie is dat de kachel continu brandt. Als er geen warmtevraag is, brandt zij op onderhoudsniveau. Dat kost 7 tot 8 kuub snippers extra per jaar”, schat Walvoort.

Johan Walvoort vult de voorraadbunker van de kachel bij met gedroogde houtsnippers. Voor dit doel schafte hij een voorlader aan. De trekker had de varkenshouder al.

CO2-neutraal stoken

De varkenshouders stoken houtsnippers, die ze in de regio kopen. Hierdoor verwarmen ze hun bedrijf CO2-neutraal. Dit betekent dat de CO2-uitstoot van de kachel gelijk is aan de CO2-opname van het hout om te groeien. Walvoort koopt verse snippers voor € 9 tot € 25 per kuub. Het vochtgehalte van de snippers is in het voorjaar hoger dan in het najaar.

In de machineloods staat materiaal om zelf een deel van de snippers te verzamelen. Walvoort beschikt over een eigen versnipperaar en transportwagens. Hij versnippert snoeihout en gerooid hout uit singels of erfbeplanting van particulieren, bedrijven en verenigingen.

De kern van de stammen geeft de meeste warmte. Walvoort heeft een voorkeur voor harde houtsoorten als eiken, beuken, kastanje en acacia. Die geven veel warmte per kuub.

Droogproces in drie fasen

Belangrijk bij het stoken op houtsnippers is het drogen van de brandstof. Dat gebeurt in drie fasen. Om goed te kunnen drogen legde Walvoort twee sleufsilo’s aan en een opslagruimte onder de loods.

De natte snippers worden eerst los in de silo gestort tot een hoogte van 3 meter. In de bult ontstaat door broei een temperatuur van 70 graden, waardoor veel water verdampt. Na zes maanden dekt Walvoort de bult af met een vliesdoek. Dit laat geen regenwater door maar wel condens. Hierdoor drogen de snippers verder in. Als de binnenopslag leeg is, gaan de afgedekte snippers naar binnen. De kachel wordt bijgevuld met snippers uit de binnenopslag.

De kachel staat in de zeecontainer. As komt in de rvs bak, de zwarte buis voert rookgas af. De container bestaat uit twee delen; achter de tussenwand zit de voorraadbunker.

Lage arbeidsbehoefte

De kachel is vrij grof uitgevoerd. Hij oogt robuust. Hierdoor kunnen grove stukken hout gestookt worden. Walvoort geeft aan weinig storingen te hebben. Het merendeel van de storingen komt door taai hout. Dit draait zich vast in de vijzel, waardoor deze vastloopt. Een enkele keer loopt een te groot stuk hout vast in de vijzel. Door partijen hout en snippers hierop te selecteren, blijft het aantal storingen beperkt.
De ondernemer zegt dat de kachel weinig onderhoud nodig heeft. “In de zomer moet ik de as eens per drie weken verwijderen, ’s winters eens per zes dagen.” De asla is relatief klein in verhouding tot de kachel. Walvoort schat de arbeidsbehoefte inclusief vullen op een uur per week om de kachel te laten functioneren. Dat is exclusief het zelf snipperen en halen van snippers. Dat zien de Walvoorts als vrijetijdsbesteding. Ze hebben nog geen moment spijt gehad van de omschakeling.
Kijk hier voor meer foto's over dit bedrijf.

Deze partij heeft Walvoort zelf gesnipperd en bevat relatief veel schors en twijg. Dat geeft minder warmte.

Laatste reacties

 • Vhouder

  ik heb er ook een veel schors en blad geeft een rookbom effect

 • agratax2

  Nu maar hopen dat de geleerden hun idee m.b.t. rookgas vervuiling uit houtkachels en openhaarden zo snel mogelijk onder in de onderste lade gooien en het er nooit weer uithalen. Maar ik vrees het ergste dit onderzoek is werkgelegenheid en is -nodig- voor de volksgezondheid. Dus aan Fondsen geen gebrek.

 • alco1

  Er wordt vandaag op de dag van de duurzaamheid veel gesproken over wat is nu eigenlijk duurzaam.
  Nou: Bovenstaand is DUURZAAM.
  De definitie van duurzaam: Waar DELFSTOFFEN uitgespaard worden.

 • Ikke82

  Gratis warm water, dat is duurzaam

 • hatsieflatsie

  vroeger hier, en nu nog stookt men hout in de 3de wereld landen. is dit niet een stap terug?

 • John*

  duurzaam = is de aarde in balans houden

 • John*

  en dit is toch een prima ontwikkeling? snoeiafval uit woonwijken omzetten in warmte en dat gebruiken voor het verminderen van het voerverbruik?

 • evanderpasch1

  terug verdientijd is zonder arbeidsuren, nou is het uurloon van een boer niet zo hoog

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.