Varkenshouderij

Achtergrond 3973 x bekeken 7 reactieslaatste update:12 okt 2015

Biggenexport Nederland neemt fors af

De export van biggen uit Nederland is de afgelopen weken flink teruggelopen.

In week 40 werden 79.662 biggen uitgevoerd, bijna 30.000 dieren minder dan een week eerder. Dat blijkt uit cijfers van de PVE op basis van I en R-gegevens.

Minder export

Tot en met week 40 werden in totaal 4,74 miljoen biggen geëxporteerd. Dat is fors lager dan over dezelfde periode vorig jaar, toen net iets meer dan 5 miljoen dier over de grens gingen. De teruglopende exportcijfers zijn onder andere te verklaren door een toename van de Deense biggenexport. Dirk Govers van varkenshandel Vaex gaf eerder al aan dat Deense biggen gewilder zijn in het buitenland dan Nederlandse biggen.

Duitsland grootste afnemer

Duitsland blijft ondanks de daling verreweg de grootste afnemer van Nederlandse biggen. In week 40 importeerden onze oosterburen 59.700 Nederlandse biggen, ruim 30.000 minder dan in week 37. Ook de export naar andere landen in Europa lag in week 40 fors lager dan in de eerdere weken. Waar België normaal gesproken ruim meer dan 10.000 Nederlandse biggen importeert, lag dat aantal in week 40 op 6.335 dieren.

Groot probleem

De Nederlandse vermeerderaars en biggenhandel hebben op dit moment een heel groot probleem, constateert voorzitter Cees Oostom van de sectorcommissie Varkens- en biggenhandel/exporteurs van Vee&logistiek Nederland. Door en gebrek aan vertrouwen in de varkensmarkt kunnen er veel minder biggen worden geplaatst. Daarbij delft de Nederlandse uitvoer ook nog eens het onderspit ten opzichte van de afzet van Deense en Duitse biggen.

Meer speenbiggen slachten

Volgens Oostrom zullen er meer speenbiggen moeten worden geslacht om de druk op de biggenmarkt wat weg te nemen. Daarnaast is het volgens hem noodzakelijk dat de kwaliteit van de Nederlandse biggen naar een hoger niveau wordt getild om zo de concurrentie met de Deense en Duitse biggen beter aan te kunnen. Voorheen was er voor de mindere kwaliteit biggen nog een uitweg richting Oost-Europa en Spanje, verklaart hij. Nu moeten deze biggen ook in Duitsland worden afgezet. "De topbedrijven kunnen hun biggen nu nog steeds kwijt via de vaste koppelingen", aldus Oosttrom.

Laatste reacties

 • Knorretjes

  En wat zegt dit? Helemaal niets alleen maar roepen... Vorig jaar was er ook 1-2 weken later een daling zoals te zien in de grafiek. Er zijn veel vlv plaatsen in NL vrijgekomen afgelopen weken dus ook veel opgelegd.. Die hoeven de grens niet over!

 • V. Arkenshouder

  zorg maar dat de kwaliteit omhoog gaat ipv de kwantiteit, dan krijg je de export weer terug. Goede gezonde biggen zijn altijd verkoopbaar.

 • John*

  alle biggen krijgen toch een plaatsje.. mij zegt dit eerder dat t biggenaanbod flink aan t afnemen is... juist waar iedereen zo op aan t wachten is. minder biggen, minder varkens, betere prijzen over 16 weken.

 • slutter

  16 weken............??

 • Mts. Ws

  Cijfers zijn op basis van I en R gegevens. Wel toevallig dat daar nou net een nieuw systeem voor is.

 • varkenshouder1

  Wat heeft Govers ermee voor om Deense biggen te promoten??
  Was het 3 maanden geleden niet heel erg warm met meer uitval onder de zeugen. Je kan van alles bedenken maar ik geloof niet dat de handel de laatste 23 weken in elkaar klapt. Is er ook een overzicht van de Deense biggenexport in te zien. Dat zegt meer dan deze grafiek.
  Ik vindt dat de media al veel te veel stemming maakt laatste tijd over prijzen en dieraantallen in de EU die achteraf niet altijd kloppen. Boerderij en Boerenbusiness roepen wel eens teveel vindt ik.
  Nadeel van de snelle huidige media.!!!!

 • Knorretjes

  Varkenshouder1

  Govers ofwel Vaex hebben erg veel belang, namelijk eigen verkoop van deense fokgelten in NL.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.