Varkenshouderij

Achtergrond 4385 x bekeken 7 reacties

Ambitieuze bouwplannen voor jonge varkenshouder

Sjors Tobben wil een innovatief vleesvarkensbedrijf voor 11.500 dieren uit de grond stampen. De ambitieuze ondernemer wacht op een financiering.

‘Ben je gek geworden? In de varkenshouderij is geen droog brood te verdienen.’ Als Sjors Tobben (20) vertelt over zijn ambitie om een eigen varkensbedrijf te beginnen, is dit vrijwel de standaardreactie die hij te horen krijgt. Temeer omdat Tobben niet van boerenkomaf is. De passie voor de varkenshouderij groeide omdat Tobben van jongs af aan op een varkensbedrijf in de buurt speelde en werkte.

Innovatief vleesvarkensbedrijf

De jonge ondernemer heeft een ambitieus nieuwbouwplan ontwikkeld voor de realisatie van een innovatief vleesvarkensbedrijf met 11.500 dieren en een monovergister. Het plan is het afgelopen jaar tot in ­detail uitgewerkt. Of het nu gaat om financieel advies, stalinrichting, voer, techniek of management: op alle bedrijfsspecifieke onderdelen zijn ketenpartners in de arm genomen. Talloze uren én euro’s zitten in de planontwikkeling. Tobben staat in de startblokken om zijn project te verwezenlijken. De contracten met verschillende toeleveranciers zijn ondertekend, onder voorbehoud van financiering.

Merkvlees

Tobben wil vleesvarkens houden onder de vlag van Frievar, de Friese bv die met Friberne een eigen vleesconcept heeft. “Er is vraag naar merkvlees. Dit soort vleesconcepten heeft de toekomst”, aldus Tobben, die de aankoop van biggen, het transport en de afzet van vleesvarkens aan Frievar overlaat.

Focus op diergezondheid

Diergezondheid is de basis van succes, stelt Sjors. Huisvesting en klimaat, hygiëne en voer en water moeten tiptop in orde zijn. Met een hoge hygiënestatus kan het bedrijf gezonde biggen op een goede manier grootbrengen. Volgens plan krijgen de dieren gefermenteerd brijvoer. De hokken worden voorzien van mestpannen.

De nieuwbouwplannen zijn ambitieus. Tobben: ‘Ik geef niet zomaar op. Lukt het onverhoopt niet, dan kijk ik verder.’
De nieuwbouwplannen zijn ambitieus. Tobben: ‘Ik geef niet zomaar op. Lukt het onverhoopt niet, dan kijk ik verder.’ Foto: Bert Jansen

Geldschieters vinden is lastig

De grote vraag is natuurlijk hoe alles betaald moet worden. Sjors en zijn ouders gingen in gesprek met drie banken. Een ervan haakte af. De andere twee geldschieters beraden zich op de financiële stromingen in de markt. Tobben: “Ik denk groot. Het is moeilijk, maar zeker niet onmogelijk. Omdat we nog in gesprek zijn, kan en wil ik nu niet verder ingaan op de financiering.” De jonge ondernemer en zijn ouders hebben een optie op een bouwkavel van 1,64 hectare in een LOG in Oirlo (L.). De komende maanden wordt duidelijk of Tobben groen licht krijgt.

Laatste reacties

 • zeugenhouderij!!

  Maak eerst je school is af ga dan een paar jaar als bedrijfsleider aan de gang pas dan kun je voor jezelf met zekerheid zeggen dat je genoeg in je mars hebt om te plan door te zetten.

 • el

  En ga eerst in het buitenland kijken en ervaringen opdoen.In Nederland zijn al genoeg varkenshouders.

 • John*

  loterij gewonnen?

 • exvarkensboer1

  Wat is de afstand tot omliggende woningen tot de beoogde bedrijfslocatie? Ongeveer 5 km. zoal in Canada. M.i. moet de varkenssector in Nl. gesaneerd worden en wel drastisch. Misschien kan er dan een eerlijke prijs worden verdiend door de varkenshouders die dan genoeg vlees produceren voor de binnenlandse markt. Het gesleep met dieren voor en mest over de wereld heeft geen toekomst. De energie- en milieukosten zijn te hoog! Nog afgezien van evt. gezondheidsrisico`s. Als deze jongen zo graag met varkens omgaat, laat hem dan op de kinderboerderij de varkens verzorgen.

 • bb40

  Zie weinig vernieuwing van deze jonge ondernemer alleen maar meer van hetzelfde.
  Nieuwe varkensstal met een somber toekomstperspectief.

 • John*

  de vraag is of sanering leidt tot een kostprijsverlaging.. varkensvlees gaat echt niet meer opbrengen. alleen in tijden van overvloed moet overleeft worden en dat kan alleen met een lage kostprijs.

 • boerke brabant

  wat een wonderboy .....

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.