Varkenshouderij

Achtergrond 1305 x bekeken 1 reactie

Varkensprijzen over hele linie stabiel

De varkensprijs van Tönnies blijft deze week stabiel op €1,28 per kilo geslacht gewicht. Volgens de Duitse slachterij zijn er nog te veel varkens op de markt voor de huidige vraag naar varkensvlees.

Ook bij de andere varkensnoteringen zijn alleen gelijkblijvende prijzen te zien; de beursprijs blijft op €1,19 per kilo geslacht gewicht staan en de Nederlandse slachterijen noteren gelijk. Ook in andere EU-landen is het vooral stabilisatie op een (te) laag niveau.

Ondanks wat meer positieve signalen in de afgelopen weken vanuit de markt heeft dat dus nog niet geleid tot hogere noteringen. Positief voor de varkensmarkt is dat de prop varkens die de eerste weken van januari de varkensmarkt voor de voeten liep, grotendeels verwerkt is. Ook zijn er sinds deze week (voorlopig) geen vrije dagen meer in Europa. Bedrijven kunnen zodoende na weken van onstabiliteit weer in de normale modus komen. Ook blijft de goede export vanuit de EU een belangrijke, maar voorlopig nog beperkte motor achter een meer vriendelijke varkensvleesmarkt.

Een prijsverhoging van de vleesvarkens zal uiteindelijk moeten komen uit betere opbrengsten van het varkensvlees, te beginnen in Europa. Een echte winter is doorgaans goed voor de prijsvorming van de mindere delen die naar de verwerkende industrie gaan. Er hangt echter nog altijd een druk vanuit de Duitse slachterijen voor prijsverlaging boven de markt. Toch worden grote prijsveranderingen, naar boven of naar beneden, de komende weken voor deze fragiele markt niet verwacht.

Prognose: prijzen stabiel

Rene Stevens

Eén reactie

  • wimkr

    Verminderde vraag naar varkensvlees is niet zo verwonderlijk, gezien de meeste beren niet meer gekastreerd worden. Ook wij kopen bijna geen varkensvlees meer omdat je regelmatig berenlucht in huis hebt als je varkensvlees bereid. De meeste mensen herkennen de lucht niet dus die menen het vlees is 'verrot' en gooien het weg en kopen ook weinig varkensvlees meer in.Dus varkenshouders als jullie niet je eigen graf willen graven begin dan maar weer met kastreren van de jonge biggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.