VarkensAchtergrond

‘POV dé kans om een sterk collectief te bouwen’

Een ding kan de nieuwe voorzitter van de NVV, Ingrid Jansen niet ontzegd worden: enthousiasme en gedrevenheid om ergens voor te willen gaan.

Dat bleek maandagavond tijdens de voorlichtingsavond over de Producentenorganisatie Varkenshouderij in Heelweg in de Achterhoek. Jansen: “Het is twee voor twaalf. Dit is dé kans voor de varkenshouderij om een gesloten front te vormen en een sterke ketenpartij te worden. De Producentenorganisatie móet er komen met een deelname van 100 procent.”

Jansen hield haar betoog voor een zaal met pakweg 60 tot 70 varkenshouders uit de regio. En dat zijn er voor deze varkensdichte regio dus niet zo veel. Daar werd ook op gewezen. Hoe kun je de grote zwijgende groep varkenshouders die niet aanwezig is en waarschijnlijk ook niet zo gemotiveerd is voor de POV bereiken? Jansen houdt er de moed in. “Ik vergelijk het een beetje met de politiek. Politici spreken ook vaak maar voor een klein publiek in allerlei zaaltjes. Uiteindelijk komt de boodschap toch wel over. Jullie zijn allemaal ambassadeurs die het verder moeten vertellen.” Om de varkenshouders te bereiken heeft het Platform ook een stagiair, Selma van Leeuwen van Hogeschool InHolland, aangetrokken die de komende weken alle bedrijven die zich nog niet hebben gemeld afbelt om ze te bewegen alsnog lid te worden.

De avond in Heelweg is er een in een serie waarmee NVV en LTO, verenigd in het Verenigd Varkenshouderij Platform (VVP) voorlichting geven. De POV, waarvoor varkenshouders zich gratis kunnen melden als lid, moet een aantal taken van het Productschap Vee en Vlees overnemen. Het gaat om taken op het gebied van I en R, Verordening varkensleveringen, Diergezondheid, en antibioticabeleid en praktijkonderzoek. Om te kunnen en te mogen functioneren heeft de POV minimaal de helft van alle varkenshouders nodig als lid die minimaal 2/3 van de totale productie vertegenwoordigen. Pas onder die voorwaarde zal minister Kamp de POV erkennen en ook eventuele AVV-bevoegdheden afgeven om bepaalde zaken sectorbreed af te kunnen dwingen. Tot nu toe hebben tussen de 500 en 600 varkenshouders zich aangemeld.

Behalve de productschapstaken ziet het VVP mogelijkheden om als POV een sterkere marktpositie op te bouwen. De Europese regelgeving voor producentenorganisaties biedt ruimte om marktregulerende maatregelen te nemen.

CDA-kamerlid en oud NVV-bestuurder Jaco Geurts benadrukte in Heelweg het belang van de POV. De producentenorganisatie kan het gat van het PVV voor de varkenssector voor een deel opvullen, maar dan moet ze voldoende bevoegdheden krijgen. In de Kamer is er echter de vrees dat er via een achterdeur nieuwe productschapachtige organisaties worden opgetuigd die weer gaan heffen en zaken algemeen verbindend opleggen. “Ze zien dat als belemmering in het vrije ondernemerschap en zien niet het belang van dergelijke mogelijkheden voor de voedselproductie en voedselveiligheid”, aldus Geurts.

Geurts ziet de komende maanden nog problemen opdoemen bij de afwikkeling van het opheffingsproces van de productschappen. Er moet nog veel regelgeving worden geïmplementeerd in de wetgeving. Ik moet nog zien dat dat allemaal lukt voor 1 januari.”

Beheer
WP Admin