Varkenshouderij

Achtergrond 1129 x bekeken

Tönnies houdt varkensprijs gelijk op €1,63

De Duitse vleesbedrijven Tönnies en Vion GmbH houden hun varkensprijzen tot en met volgende week woensdag onveranderd op €1,63 per kilo geslacht-gewicht franco slachterij exlusief btw.

Zij volgen daarmee de notering van de Duitse vereniging van varkenshouders Vereinigung der Erzeugergemeinschaften für Vieh und Fleisch.

Tönnies en Vion GmbH hebben deze week zeer veel moeite om hun prijzen vast te stellen. Normaal gesproken doen zij dat op woensdagmiddag. Deze week lukte dat niet. De slachterijen wilden hun noteringen met enkele centen per kilo laten zakken, omdat de afzet van varkensvlees tegenvalt. De consumptie in Zuid-Europa is gering, ondanks de grote toestroom van vakantiegangers in de zomerperiode. Rusland is bovendien sinds 29 januari dicht voor de import van varkensvlees uit Europa door uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Litouwen en Polen.

Door de gelijkblijvende Vereinigungsprijs zijn Tönnies en Vion GmbH gedwongen om hun noteringen gelijk te houden. Als er geen verbetering van de opbrengst van varkensvlees komt, zullen zij hun prijzen komende weken zeker opnieuw proberen te drukken. Het aanbod van vleesvarkens is daarvoor nog te klein.

De Verenigde Staten mogen sinds vorige week donderdag ook geen varkensvlees meer exporteren naar Rusland door hun bemoeienis met de politieke problemen tussen Rusland en de Oekraïne. Sindsdien is de Amerikaanse varkensprijs gedaald met 10 cent naar €1,78 per kilo geslacht-gewicht. Die daling is niet alleen een gevolg van de Russische boycot ten aanzien van de import van Amerikaans varkensvlees, maar wordt ook veroorzaakt door het afzwakken van de gevolgen van de uitbraken van het diarree-virus Procine Epidemic Diarrhea (PED).

Of registreer je om te kunnen reageren.