Varkenshouderij

Achtergrond 2248 x bekeken 19 reacties

Vion volgt Duitse daling varkensprijs onverwacht

Vleesbedrijf Vion volgt voor deze week onverwacht de Duitse prijsdaling voor vleesvarkens met 3 cent per kilo van afgelopen woensdag.

De Vion-notering komt daarmee op €1,71 per kilo inclusief btw, terwijl het Duitse Tönnies €1,75 exclusief 6 procent btw betaalt. Inclusief btw komt de Tönnies-notering uit op €1,86 per kilo.

Vion kon de explosieve prijsstijging van Tönnies na Pasen niet volgen. Zo steeg de Tönnies-notering tussen Pasen en eind juni met 21 cent naar €1,89 inclusief btw. Bij Vion bleef de prijsstijging in die periode beperkt tot 15 cent naar €1,74. Varkenshouders hoopten daarom op een gelijkblijvende Vion-notering voor deze week. Dat komt niet uit.

Prognose: prijs blijft gelijk.

Laatste reacties

 • niet

  ja laten zakken dan zijn ze er wel als de kippen bij. Gauw laten ploffen die club volgens mij zijn we dan beter af!!!!

 • Wim Toornstra

  Het vertrouwen waar de nieuwe top om vroeg groeit met de week.

 • Biggemans

  Zie je wel, ze kunnen Tonnies wel volgen,,

 • varkensboerk

  Derk: de titel van het stuk moet dan toch zijn. Vion volgt Duitse daling varkensprijs zoals verwacht.

 • w v gemert

  Vion , te koop met alle lasten/lusten voor 1 Euro ???? De volgende is ZLTO.

 • norbert79

  Willy is de NVV ook tekoop? Jou cluppie?

 • Hans Brasil

  Nederlandse varkenshouderij-sector te koop!! je krijgt geld toe!!

 • fransderondhoeven

  hoe eerder vion weg is hoe sneller wij varkenshouders er weer bovenop komen andere slachterijen kunnen het wel

 • w v gemert

  norbert79, De NVV lijkt mij niet te koop, principes zijn niet te koop daar moet je naar handelen.

  Fransderond,helemaal mee eens.

 • w v gemert

  Goed gerekend Derik ga zo verder incl. en excl. BTW iedere keer vermelden dan is het werkelijke verschil meteen duidelijk.

 • Dirk-jan

  Verschil is zo groot w v gemert;zou nog maar snel een wagen opgeven voor eind deze week naar onze oosterburen.........

 • w v gemert

  Dirk-jan heb momenteel geen slachtrijpe vleesvarkens ,en als ik die heb gaan ze al jaren naar België.

 • Ad7

  Zou fransderondhoeven en/of w v gemert mij eens uit kunnen leggen wat het voordeel is als er een slachterij in Nederland omvalt?

  Als er een vragende partij in de markt wegvalt gaan de varkens dan meer of minder opbrengen?

  De slachterijen die een naam hebben dat ze er financieel slecht voor staan, betalen de hoogste prijs in de markt omdat ze anders onvoldoende varkens aan de haak krijgen. (dat word na dit redactioneel artikel dus waarschijnlijk aan vion leveren voor de hoogste prijs)

  Nu word er af en toe de suggestie gewekt dat de kleine slachterijen meer betalen dan Vion, maar van Rooij en anderen geven net zo goed géén cadeautjes.

  Tevens begrijp ik de frustratie van w v g niet als je de varkens toch al naar België brengt!

 • Biggemans

  Helemaal mee eens Ad7 als die 30 a 40000 varkens wekelijks niet meer vanuit Belgie naar Vion Apeldoorn ( 400 km per rit) kunnen, zakt de Belgische markt ook ineen.
  En jullie hollandse slachterijen krijgen ook een groter aanbod.

 • boerkebrabant

  ik denk dat het niet goed is als vion het loodje zal leggen, maar zoals het nu gaat is het nog slechter, vion kan geen hoge prijs voor de varkens betalen om de simpele reden dat ze niet concurerent kunnen werken, en hun euro s bijna op zijn, dit heeft als gevolg dat de andere slachthuizen ook niet op het scherps van de snede hoeven te werken wat uitbetaling aan de varkensboeren betreft, dit geeft een negatief effect op de hele europese varkensmarkt. heeft daan van doorn toch nog zijn zin gekregen wat betreft marktleiderschap in Europa!
  hopelijk komt vion donderdag met een goed en eerlijk plan, zodat er weer rust in de hele varkensketen komt

 • John*

  goeie zaak dat het is allemaal flink opgeklopt wordt. drukt het bestuur van vion toch even op de feiten dat ze met meer zaken rekening moeten houden dan alleen de financiers en hoogwaardigheids bekleders..

  als Vion omvalt wordt er echt geen varken minder gegeten. slachthuizen worden voor een prikkie uit faillissement gekocht (hopelijk door klein clubje boeren) en bestuurd met een plat bestuur met maar een doel en dat is het hoogste rendement voor de boer maken. Ik vind die 100 miljoen eigenlijk maar een lachertje...

 • w v gemert

  Ad7. De overige slachterijen in Nederland hoeven maar iets meer te betalen dan de verlies gevende slachterij Vion en die kan geen redelijke prijs betalen omdat ze de centen er niet voor hebben. Zodra Vion voor een prikje is overgenomen (financiers leiden verlies) kan de nieuwe eigenaar goedkoop slachten (zie de afgestote Engelse slachterijen) en is de concurrentie terug. Prijzen zullen meer beïnvloed worden door de Europese vraag en aanbod. Dichterbij de Duitse prijs dus.

 • groot7731

  De vraag is of er nog toekomst is voor een coöperatieve slachterij. Vroeger werden de coöperaties opgericht om sterk te staan tegen plaatselijke 'multinationals' maar momenteel zijn de coöperaties zelf multinational geworden met als gevolg dat de leden er minder toe doen. Misschien weer terug naar de basis en lokaal gezamenlijk de varkens aanbieden aan de hoogst biedende.

 • drikhend

  Beste Ad7 juist van Rooi en andere geven ook geen cadeautjes weg . Zij betalen geen cent meer dan nodig is . Er zijn familie bedrijven die in deze sector stiekem schatrijk aan het worden zijn . Zij geven het geld niet weg aan de inkoop kant en doen het aan de verkoop kant waarschijnlijk beter . En ze hebben beter kosten overzicht en doen geen gekke dingen om te groeien .Beste groot7731 zijn idee is gewoon de beste manier om weer wat marktwerking te krijgen . De boeren moeten zelf geen voer meer maken in hun coöperaties en ook niet zelf meer slachten . Breng deze productie bedrijven maar naar de beurs en laat ze vechten voor hun omzet . Bied of vraag met niet te grote groepen boeren prijzen op . De groepen en aantallen moet niet te groot zijn wand dan bestaat gevaar dat alleen de heel grote bedrijven inschrijven en kleine bedrijven niet mee kunnen doen omdat ze niet afhankelijk van grote partijen willen zijn de in een keer weg kunnen vallen als een ander betere prijsmaakt . De grote bedrijven weten dit en zullen deze koek dan onder elkaar verdelen zoals nu ook al gebeurt ,

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.