VarkensAchtergrond

Vion bloedt langzaam dood

Het uitbetalen van varkens en runderen door Vion dreigt in gevaar te komen doordat banken geen aanvullende financiering verstrekken en veel geld nodig is voor invriezen van varkens.

Topman van het vleesbedrijf Vion Michiel Herkemij geeft donderdag een persgesprek met enkele journalisten om, zoals de uitnodiging vermeldt “…te delen wat hij sinds zijn aantreden op 15 januari bij Vion heeft gedaan. Daarnaast blikt hij vooral met u vooruit op zijn plannen die hij met Vion heeft. Vion bevindt zich momenteel in een transitie om te bouwen aan het vertrouwen van consumenten en afnemers.”

Opvallend is dat hierbij vertrouwen van de toeleveranciers niet genoemd wordt, terwijl een heel aantal zaken binnen Vion spelen die dat vertrouwen ernstig kunnen ondermijnen.

De financiële situatie bij Vion is namelijk nog steeds penibel. Jazeker, Ingredients is voor veel geld verkocht. Het eigen vermogen is weer positief en bedroeg eind 2013 €401 miljoen. Maar daarmee houdt het goede nieuws voor de toeleveranciers op. Het bedrijf zit namelijk nog steeds in bijzonder beheer bij de banken – wat betekent dat niet de onderneming maar de bank de besluiten neemt. Ook hebben die banken nog steeds niet de plannen goedgekeurd die Herkemij heeft om richting merkvlees te gaan. Daarbovenop zijn na de verkoop van Ingredients nog steeds geen nieuwe financieringsarrangementen bekendgemaakt en Vion gaat niet in op vragen daaromtrent.

Een eigen vermogen van €401 miljoen op een balans van €2,7 miljard is al niet ruim. Maar het zal nu fors minder zijn dan bij het sluiten van het boekjaar 2013. Vion is namelijk sterk verlieslatend in zijn kerntaak: het slachten en verwaarden van varkens en koeien. In 2012 leed het daarop €82 miljoen verlies, in 2013 liep dat verlies op naar €139 miljoen, oftewel een kleine €400.000 per dag!

Er zijn geen tekenen dat dat verlies sterk afgenomen is. Ja, de slachterij in Helmond is gesloten en er zijn enkele deelnemingen in Duitsland afgestoten. Dat laatste betrof echter een overname van uitsnijderijen en winkels door het management. Zo’n management buyout brengt nooit de hoofdprijs op en in deze uitsnijderijen zat niet het grote lek.

Dat lek zit in de slachtstructuur met vele slachterijen in Duitsland. De grote sanering daarvan moet nog starten, daarvoor is kapitaal vereist. En dat hebben de banken nog steeds niet beschikbaar gesteld.

Laat de reeds ingezette sanering er eens voor gezorgd hebbend dat het verlies met een derde is teruggebracht. Dan is er nog steeds een kwart miljoen euro per dag verlies. Dan verbrandde Vion dit jaar dik €45 miljoen aan cash om de verliezen te financieren.

Daarbovenop is er een fikse tegenvaller doordat Rusland de grenzen sloot. Een kwart van het Europese vlees gaat erheen. Vion heeft door het wegvallen van deze markt minstens 10 procent van het vlees moeten invriezen. Het alternatief, de varkensprijs drastisch laten zakken, zou nog duurder uitvallen wegens sterk dalende marktaandeel.

Bij een waarde van – laag aangehouden – €200 per varken (inkoop plus slacht-, bewerkings- en transportkosten) en bij 130.000 varkens per week heeft het invriezen sinds eind januari een kapitaalbeslag van zo’n €60 miljoen gevraagd. Tel daar die €45 miljoen aan verliesfinanciering bij op, dan is er al dik €100 miljoen aan contanten nodig. Op de lopende rekening stond eind december 2013 €144 miljoen. Daar komt nog wel de opbrengst van de verkochte Duitse activiteiten bij.

Ergo: er zal snel bijgefinancierd moeten worden door de banken of de uitbetaling van de varkens komt in gevaar. Vion rekte eind maart 2012 de betalingstermijn voor in Nederland ingekochte varkens al eens enkele dagen op. Dat veroorzaakte een immense deuk in het boerenvertrouwen.

Herkemij wil bouwen aan het vertrouwen van afnemers en consumenten. Wellicht is het verstandiger eerst het huis op orde brengen en zekerheid te bieden van betaling van de inkoop. Als er geen bankenarrangement afgesloten wordt, lijkt Vions einde nabij.

Beheer
WP Admin